Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Općina Perušić

Zgrada „Kosinjka“ zamalo useljiva. Premještaju se i mrtvi!

Autor: Marin Smolčić

25.02.2023. 17:15
Zgrada „Kosinjka“ zamalo useljiva. Premještaju se i mrtvi!

Foto: Marin SmolčićDonedavno mjesno ruglo, derutna zgrada nekadašnje Ekonomske škole u centru Perušića danas se iz ružnog pačeta prometnula u labuda. Općina Perušić je još 2019. godine tu parcelu prepustila HEP-u za realizaciju projekta izgradnje stambene zgrade za žitelje Gornjeg Kosinja i nekih okolnih sela čije će kuće nestati pod  jezerom Hidroenergetskog sustava Kosinj. Zgrada je namijenjena žiteljima kosinjskog područja koje nemoguće isplatiti jer nad sadašnjim kućama u kojima još uvijek borave nemaju potpuno vlasništvo. Zgradu su gradila poduzeća „A&M“ iz Vukovara i „TIM-Color“ iz Zagreba i izgradile moderno zdanje s  28 stanova. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić (HDZ) vrlo je zadovoljan dinamikom radova.


-Radovi na zgradi su u potpunom finišu pa je okončanje toga projekta pitanje dana. Ipak, na prve stanare treba pričekati još koji mjesec jer se trenutno popravlja hidroizolacija u jednom dijelu podruma gdje je prodrla voda.  Općina Perušić koristi ove lijepe dane i radi na uređenju okoliša, nogostupa i parkirnih  mjesta. Isplata obeštećenja vlasnicima i suvlasnicima kuća i imanja po Gornjem Kosinju, Podjelaru i dijelovima sela Mlakva i Kosinjski Bakovac već je uznapredovala i prema informacijama s terena ti su ljudi vrlo zadovoljni odnosom HEP-a i naknadama koje im se isplaćuju.


Općina Perušić također je uredila još 100 grobnih mjesta na Mjesnom groblju Perušić za mještane Kosinja čije obitelji svoje pokojne žele premjestiti izvan dosega budućeg jezera, ističe načelnik Turić. Pod vodom će se tada naći mnoga groblja u Gornjem Kosinju i okolici. Po pitanju izmještanja posmrtnih ostataka članova svojih obitelji u selima gdje i danas živi pravoslavno stanovništvo ti se posmrtni ostaci već premještaju u mjesna groblja u naseljima Lipovo Polje i Studenci.