Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

školstvo i medicinska skrb

Velika ulaganja u Ličko-senjskoj županiji

Autor: Marin Smolčić

22.12.2022. 18:57
Velika ulaganja u Ličko-senjskoj županiji

Foto: marin smolčićPredsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić sazvao je za danas sjednicu ovoga tijela, a za Dnevni red predložio je 33 točke. Uoči samoga početka skupštine župan Ernest Petry je predsjedniku Skupštine i čelnom čovjeku HNS-a Marijanu Kustiću uručio zahvalnicu za izvrsna  postignuća Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu.Kao i obično sjednica je započela Aktualnim satom i pitanjima vijećnika. Prvo je pitanje  postavio Ivica Radošević (HDZ)  tražeći od zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić da pojasni i navede financiranje osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač. Odgovor zamjenice župana bio je podosta precizan i s mnoštvom financijskih parametara.
-Protekle godine su ulaganja u obrazovanju na području Ličko-senjske županije doista bila velika. Tako je OŠ Perušić u energetsku obnovu zgrade uloženo skoro milijuna kuna, OŠ S.S Kranjčevića Senj 180 tisuća kuna, OŠ Novalja 50 tisuća kuna, radovi u OŠ Donji Lapac stajali su 251 tisuću kuna, OŠ Otočac 522 tisuće kuna, a ulaganja u računalnu opremu izvršena su u školama  Karlobag i Udbina.


Što se tiče srednjih škola ulaganja su izvršena u Srednju strukovnu školu Gospić gdje je obnovljen kuharski kabinet sa 778 tisuća kuna, dok je u ostalim srednjim školama naše županije ulagano u nabavku računalne opreme.


U međuvremenu smo aplicirali projekte kod resornog Ministarstva za energetsku obnovu Gimnazije Gospić, kao i za realizaciju Centra za nadarene učenike. Tu su i ulaganja u sanacije OŠ Karlobag i OŠ Lovinac. Projekt „Obrazovanje jednakih mogućnosti“ odnosi se na učenike s posebnim potrebama gdje je angažiran 41 pomoćnik u nastavi.


Od rujna ove godine su zahvaljujući Odluci Vlade RH u svim školama  osigurani besplatni obroci za svu djecu, istaknula je zamjenica župana koja također elaborirala brojna ulaganja u zdravstvo na području Ličko-senjske županije.Prema njezinim riječima ulaganja u zdravstvo vršena su disperzivno i sukcesivno, ovisno o potrebama Domova zdravlja i ambulanti na terenu. Ulaganja su vršena u građevinske radove, nabavku medicinske opreme i energetsku obnovu. Vijećnika Josipa Brozičevića zanimalo je kolika su sredstva ulagana u gospodarstvo, točnije u Razvojni centar Ličko-senjske županije, a s time i  otvanje novih radnih mjesta. Odgovorio mu je župan Petry.


-U naš Razvojni centar uložen je 21 milijun kuna i tamo ondje rade tri potporne institucije. Uredski prostori iznajmljeni su za 13 poduzetnika. Sklopljeno je i šest Ugovora s poduzetnicima za skladišne kapacitete, četiri su sklopljena Ugovora za korištenja opreme  za preradu.


Mnogi su Ugovori u pripremi. Ove godine smo znatna sredstva uložili u dodatnu opremu ovoga resursa. Za narednu godinu smo već predvidjeli ulaganja u opremu za proizvodnju voćnih sokova, kao i za opremu kojom će se vršiti hladno prešanje ulja.


Kroz sve ove investicije želimo lokalnim poduzetnicima omogućiti finalizaciju proizvodnje. Posebno treba istaknuti činjenicu da su brojni lokalni OPG-ovci pomoću sadržaja Razvojnog centra već započeli na tržište  isporučivati brojne finalne proizvode, rekao je župan Petry.Vijećnika Berislava Kostelca (HSP) zanimali su neki detalji o obnovljivim izvorima energije. Pri tome je istaknuo sunčeve panele, ekološki prihvatljive izvore energije s ogromnim potencijalom, ali da se pri tome ne narušava prirodna vizura turističkih destinacija. Župan Ernest Petry naglasio je kako je Ličko-senjska županija za proizvodnju el. energije vrlo poželjna u smislu svih izvora obnovljive el. energije.


-Bilo da su u pitanju potencijali naših rijeka, solarni paneli i vjetro-parkovi. U ovome trenutku su uznapredovale pripreme za proizvodnju el. struje nove hidroelektrane koja bi proizvodila struju od 1 megawatsat. Vrijednost toga ulaganja je oko 90 milijuna kuna. Pitanje koje ste postavili tiče se i mlinica u Sincu, ali je tamo problem koliko suvlasnika tih mlinica postoji!?! Osim toga, pitanje je koliko suvlasnika je spremno ulagati u takva postrojenja, a Ličko-senjska županija ne može ulaziti u tu problematiku, ustvrdio je župan Petry.


Vijećnici „LIPO“ glasali protiv proračuna, a zatim napustili sjednicu


Svakako je najzapaženija Dnevnoga reda točka bila donošenje Proračuna Ličko-senjske županije za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Vijećnici stranke LIPO glasali su protiv prijedloga Proračuna, a zatim pomalo demonstativno napustili sjednicu.  Pri tome je ipak usvojen prijedlog po kojem će Proračun Ličko-senjske županije za narednu godinu iznositi 62. 779 069,16 milijuna eura.Osim toga vijećnici su raspravljali i  o davanju suglasnosti na Financijski plan Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije za 2023. godinu s projekcijom plana za 2024. i 2025. godinu, kao i o brojnim Odlukama vezanim uz rad i funkcioniranje ustanova i udruga iz gospodarstva, kulture, sporta, HGSS-a i civilne zaštite.