Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Pomoć Ukrajini

Zelenskij kazao kako je nekoliko europskih čelnika obećalo borbene zrakoplove

Autor: Hina

09.02.2023. 16:21
Zelenskij kazao kako je nekoliko europskih čelnika obećalo borbene zrakoplove

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak da su neki europski čelnici okupljeni na samitu u Bruxellesu obećali isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove kako bi se zemlja oduprla ruskoj invaziji.


Nije iznio pojedinosti o obećanjima niti je bilo koja europska zemlja dosad potvrdila njegovu  izjavu koja bi mogla značiti jednu od najvećih prekretnica u pomoći  zapadnih zemalja Ukrajini.


“Europa će biti s nama do pobjede. Čuo sam to od brojnih europskih čelnika… spremnost da nam daju potrebno oružje i podršku, uključujući zrakoplove”, rekao je Zelenskij na konferenciji za novinare.
“Imat ću sada niz bilateralnih sastanaka, razgovarat ćemo o borbenim zrakoplovima i drugim zrakoplovima”, rekao je.


Nešto prije njegove izjave, Zelenskijev predstojnik ureda Adnrij Jermak objavio je na društvenoj mreži “Pitanje dalekometnog oružja i borbenih zrakoplova za Ukrajinu je riješeno”. “Pojedinosti slijede”; dodao je.


Zapadne zemlje opskrbljivale su te i dalje opskrbljuju Ukrajinu oružjem no do sada su odbijale isporučiti borbene zrakoplove ili dalekometne projektile koji su sposobni gađati ciljeve duboko u Rusiji.


Pokazatelji se javljaju da je taj tabu ukinut ovaj tjedan dok predsjednik Zelenskij obilazi europske prijestolnice, ponajprije London te Pariz gdje se sastao s francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom u srijedu, a u četvrtak sudjeluje na samitu EU-a


Britanski premijer  Rishi Sunak obećao je uvježbati ukrajinske pilote za upravljanje naprednim borbenim avionima iz arsenala NATO-a no nije do sada izrijekom rekao da će isporučiti zrakoplove.


Zelenskij  je dobio topao doček europskih čelnika i ovacije u Europskom parlamentu ranije u četvrtak kada je tražio i više oružja i bržu isporuku, te brži put za priključenje Europskoj uniji


“Slobodne Europe ne može biti bez slobodne Ukrajine”, rekao je europskim čelnicima.