Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenskij u Europskom parlamentu: “Ako Ukrajina padne, nestat će vaš način života”

Autor: Hina

09.02.2023. 14:17
Zelenskij u Europskom parlamentu: “Ako Ukrajina padne, nestat će vaš način života”

Foto: ReutersUkrajina će pobijediti u ratu i pobjednička Ukrajina bit će članica Europske unije, rekao je u četvrtak u Europskom parlamentu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.


“Pobjednička Ukrajina bit će članica Europske unije”, rekao je Zelenskij obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu. Svoj govor je započeo pozdravom “Slava Ukrajini”, na što su mu zastupnici odgovorili “Herojima slava”. Njegov govor ispraćen je dugotrajnim pljeskom.


Zelenskij je u svom obraćanju govorio o europskom načinu života koji se brani u Ukrajini.
“Ako Ukrajina padne, nestat će vaš način života. Braneći nas, mi branimo vas”, rekao je Zelenskij.


“Mi Ukrajinci branimo se na bojnom polju zajedno s vama, branimo se od najveće protu-europske prijetnje modernog svijeta”, rekao je Zelenskij.


Zelenskij je rekao da se ruski režim ne bori samo za teritorij nego za uništenje vrijednosti Europe, europskog načina života i da gleda na 140 milijuna Rusa samo kao topovsko meso, potencijalne nosače pušaka.


Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola zauzela se za to da se Ukrajini pošalju dalekometni topnički sustavi i borbeni zrakoplovi.


“Vi morate pobijediti i države članice EU-a moraju brzo kao svoj sljedeći korak razmotriti slanje dalekometnih sustava i zrakoplova koji vam trebaju za obranu slobode”, rekao je Metsola.


Ona je rekla da je budućnost Ukrajine unutar EU-a, da joj je Europska unija spremna nastaviti pomagati koliko god bude trebalo. “Vi morate pobijediti, a naš odgovor mora biti razmjeran prijetnji”, rekla je Metsola.