Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Žestoko upozorenje

Rusija: "Slanje zrakoplova u Ukrajinu moglo bi imati jako velike posljedice za Europu i svijet"

Autor: Hina

08.02.2023. 19:31
Rusija:

Foto: EPA



Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji u srijedu je upozorilo London da ne šalje borbene zrakoplove Ukrajini, rekavši da bi takav potez imao “vojne i političke posljedice za europski kontinent i cijeli svijet”, objavila je agencija TASS.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u srijedu bio u Londonu i pozvao Britaniju da pošalje avione kao novu fazu vojne pomoći zapada protiv ruske invazije.


Britanija je najavila da će početi obučavati ukrajinske pilote za upravljanje naprednim borbenim zrakoplovima po standardima NATO-a, ali nije obećala da će ih poslati Kijevu.




Zapadne zemlje su ove godine povećale vojnu pomoć Ukrajini obećavši da joj stotine tenkova, borbenih vozila i raketa dalekog dometa, ali zasad odbijaju poslati borbene avione.


Zelenskij je pozvao Britaniju i druge zemlje da daju Ukrajini “krila slobode” tako što će joj poslati borbene zrakoplove radi otpora ruskoj ofenzivi, nadajući se da će slomiti otpor zapada da se odluči na taj korak.


U obraćanju zastupnicima u britanskom parlamentu, zahvalio je Britaniji i zapadu na pomoći i na dosadašnjim sankcijama protiv Moskve.


No, dajući predsjedniku parlamenta pilotsku kacigu s natpisom “imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo”, Zelenskij je pozvao zapad da isporuči zrakoplove.


“Apeliram na vas i na svijet, jednostavnim ali tako važnim riječima – borbeni zrakoplovi za Ukrajinu, krila slobode”, rekao je Zelenskij.