Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski pozvao članice Arapske lige da podrže njegov mirovni plan

Autor: Hina

19.05.2023. 17:20
Zelenski pozvao članice Arapske lige da podrže njegov mirovni plan

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini. Zelenskij je u Džedu stigao zrakoplovom francuske vlade i ovo je njegov prvi posjet Saudijskoj Arabiji u svojstvu predsjednika države. U obraćanju je rekao da će svaki izaslanik primiti tekst mirovnog plana od 10 točaka te ih pozvao da surađuju s Ukrajinom direktno, bez posrednika. “Pozivam sve vas koji cijenite mir da se pridružite implementaciji ove mirovne formule i tako doprinesete smanjenju neprijateljstva, ratova, patnje i zla. Rusija je slaba, pobijedili smo je kada je imala više oružja u svojim rukama. Njezina agresivnost ne dolazi iz snage veći iz shvaćanja da je vrijeme carstava prošlo”, rekao je Zelenskij.


Kao dobar primjer mirovne formule od koje i drugi mogu imati koristi, uključujući zemlje Arapske lige, naveo je Crnomorsku inicijativu za žitarice koja je Ukrajini, važnom izvozniku žitarica, omogućila da nastavak izvoza na globalnoj razini. Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je u srijedu za još dva mjeseca, uz pomoć UN-a i Turske. UN i Turska bili su posrednici i prilikom sklapanja prvog sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu.


Osim točke o sigurnosti hrane, mirovni plan ukrajinskog predsjednika uključuje i povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika te “radijacijsku sigurnost ” u okupiranoj nuklearnoj elektrani. Zelenskij je zahvalio Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju nekih ratnih zarobljenika i pozvao na zaštitu ukrajinske muslimanske manjine – krimskih Tatara. Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazio je spremnost da posreduje između Rusije i Ukrajine. Zelenskij će nakon samita Arapske lige otputovati na samit G7 u Hirošimi. Arapska liga je organizacija koju čine 22 države, a ove godine će sastanku prisustvovati i sirijski predsjednik Bašar al Aasad, prvi put nakon više od desetljeća izolacije.


Foto: Reuters