Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slučaj Dinama

Zbog zahtjeva za prebacivanjem predmeta ponovno odgoda suđenja braći Mamić i ostalima

Autor: Hina

03.02.2023. 13:50
Zbog zahtjeva za prebacivanjem predmeta ponovno odgoda suđenja braći Mamić i ostalima

Foto: Zdravko i Zoran Mamić / Foto Davor Javorović/PIXSELLZbog zahtjeva obrane za delegacijom predmeta na drugi nadležni sud ponovno će biti odgođen nastavak drugog suđenja braći Mamić i ostalima koje Uskok, pred osječkim Županijskim sudom, tereti na izvlačenje novca iz NK “Dinama”.


Obrana je Visokom kaznenom sudu uputila zahtjev za prebacivanjem predmeta na drugi nadležni Županijski sud, a dok se ne donese odluka nema ni uvjeta za održavanje glavne rasprave, pojasnili su na sudu. Ročišta za glavnu raspravu bila su zakazana za 6. i 7. veljače.


Nastavak suđenja bio je odgođen i u siječnju jer je novoimenovani odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš (sin bivšeg saborskog zastupnika i osnivača HDSSB-a Branimira Glavaša) zatražio odgodu ročišta zakazanih za 16. i 17. siječnja kako bi se upoznao s predmetom i pripremio za obranu.
U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. godine, do sada je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica.


Okrivljeni Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u lipnju 2018. te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci.


S obzirom da je od 2018. u bijegu u BiH i prvookrivljeni Zdravko Mamić protiv obojice će se, nakon što ih je BiH odbila izručiti Hrvatskoj, provesti suđenje u odsutnosti.


Optužnica od skoro 700 stranica


Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.


U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je plaćao Dinamo, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić sa sinom Mariom dogovorio da će, sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi “Dinamo” imao pravo u budućem transferu igrača, izvlačiti novac u svoju korist i korist drugih osoba koje će u tim fiktivnim poslovima sudjelovati.


Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.