Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DHMZ

Zbog obilne oborine visoki vodostaji

Autor: Hina

01.11.2023. 20:44
Zbog obilne oborine visoki vodostaji

Foto: Arif SitnicaPromjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi, upozorio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vremenske uvjete idućih dana diktirat će ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja pa će nad naše krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava.


Nakon utorka, još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.


U DHMZ-u kažu da proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje.
Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji, kažu u DHMZ-u.


U četvrtak se prema prognozi DHMZ-a očekuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, kiša mjestimice na Jadranu i uz njega. Ujutro na kopnu ponegdje magla.


U drugome dijelu dana sa zapada postupno naoblačenje, a prema večeri i u noći na petak na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru češća i lokalno obilna kiša, ponegdje i grmljavina.


Na kopnu će zapuhati i jačati jugozapadni i južni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri ponegdje i olujno.


Najniža temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 17, a najviša dnevna uglavnom između 17 i 22 Celzijeva  stupanja.