Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svaka sekunda je važna

Zastrašujući podaci: Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je digitalnog nasilja

Autor: Vanja Vesić

02.10.2023. 16:50
Zastrašujući podaci: Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je digitalnog nasilja

Foto: MUP RHSvaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu, naziv je nedavno održanog okruglog stola u sklopu aktualne europske kampanje organizacije Justice Initiative koja se bori protiv zlostavljanja mališana na internetu. U tijeku je potpisivanje virtualne peticije za siguran internet za najmlađe koju je dosad potpisalo gotovo pola milijuna građana Europe od kojih 20.000 u Hrvatskoj. Nije sve samo na riječima i potpisima jer se konkretnim pritiskom ide prema zakonodavcu. Europski parlament uskoro će izglasati posebnu uredbu za preveniranje i sprečavanje internetskog nasilja nad djecom. Procjenjuje se da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva digitalnog nasilja, a više od polovine globalnog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na serverima u zemljama EU-a. Vijeće Europe procjenjuje da je u Europi svako peti mališan žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Guido Furi, osnivač organizacije Justice Initiative, upozorio je da je na razini cijelog svijeta Europa postala središte širenja štetnih sadržaja za najmlađe, piše Novi list.


Zabrinjavajuća situacija


– Internetski sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog djeteta. Problem nije daleko, nije riječ o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Europa je postala središte kad je riječ o širenju slika zlostavljanja. Više od 60 posto svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU-a, upozorio je Fluri u ime kampanje Justice Initiative.


Tomislav Ramljak voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet naglašava da društvo treba puno više učiniti za zaštitu najosjetljivije populacije visoko izložene svakojakim sadržajima na webu:
– Iza svake slike ili video zapisa može se kriti stvarna patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Mnogo toga možemo napraviti da se zastrašujući niz zlostavljanja djece smanji i konačno zaustavi. Kao društvo smo odgovorni i moramo napraviti više u prevenciji i zaštiti djece na internetu, apelirao je Ramljak. U tom smjeru ide zakonodavstvo EU-a i dobronamjerni pritisak organizacije Justice Initiave kao europski odgovor nad sve učestalijim i perfidnijim nasiljem na društvenim mrežama. Prvi korak borbe protiv zlostavljanja djece na internetu je osvijestiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sustave prevencije i zaštite djece i mladih na razini cijele Europe. To je jedna od glavnih zadaća organizacije Justice Initiative, a peticija koja se provodi ide u cilju podrške zakonskoj regulativi, počevši od primjene adekvatnih alata poznavanja i preventivnog djelovanja. Predložena pravila obavezivala bi pružatelje internetskog sadržaja da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim web-domenama. Prijedlog bi trebao biti na glasanju u Europskom parlamentu tijekom jeseni ove godine, a otvorenu podršku izrazili su i hrvatski zastupnici u EP-u.


Potpasivanje peticije


Peticijom se pozivaju sve organizacije na pružanje podrške u donošenju europskog zakona kojim će se moćne kompanije i platforme popularne među djecom i mladima kao što su Meta, Viber Google, TikTok i sl. obavezati na pronalaženje, prijavljivanje i uklanjanje materijala štetnih za djecu te uvođenje sigurnijih i efikasnijih mjera za zaštitu najmlađih na internetu. Seksualno zlostavljanje kao kazneno djelo ima dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve. U mnogim slučajevima djecu preko mreže zlostavljaju osobe koje poznaju i u koje imaju povjerenja te o kojima ovise. To je ujedno jedan od razloga zašto se takva nedjela teško sprečavaju i otkrivaju u situaciji da današnji mališani više vremena provode na internetu. Iako im s jedne strane to omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, s druge strane povećani je rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima. Stručnjaci upozoravaju na to da djeca mogu postati žrtve preko interneta prisilom da sudjeluju u seksualnim aktivnostima prijenosom uživo ili razmjenom materijala koji sadržava spolno zlostavljanje djece. Kad se zlostavljanje snima i dijeli na internetu, mogu postati i žrtve ucjena. Žrtve moraju živjeti znajući da su u optjecaju slike i videozapisi kaznenih djela koji prikazuju najgore trenutke u njihovu životu i da ih svatko, uključujući njihove prijatelje ili rodbinu, može vidjeti. Zbog eksponencijalnog razvoja digitalnog svijeta takva su kaznena djela globalnih razmjera, a time i crno tržište dječje pornografije. Inače, već deset godina u radu je aplikacija MUP-a »Red Button« namijenjena prijavljivanju internetskih sadržaja koji se odnose na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Njezina prvotna svrha je brinuti se o djeci žrtvama, ali i svim ostalim osobama koje znaju za slučajeve zlostavljanja putem interneta ili dijeljenja istog sadržaja na mrežama. Osim toga Centar za zlostavljanu i nestalu djecu omogućuje i anonimnu prijavu ilegalnih i štetnih sadržaja telefonom na broj 0800 606 606 ili na Hot-line na web stranici www.csi.hr. Peticija za siguran internet dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku a može se potpisati na: www.justice-initiative.eu.