Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DOBRI ODNOSI

Plenković ugostio Edija Ramu: Obojica pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Autor: P. N.

02.10.2023. 14:14
Plenković ugostio Edija Ramu: Obojica pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Foto: Vlada RHPredsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se danas s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Nakon susreta održali su zajedničku press konferenciju, javlja Televizija N1.


Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u nedjelju 24. rujna u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo je kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti.


Rama, u službenom posjetu Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda.
„Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika, te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili”, rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti.


Plenković je naglasio da ti potezi „ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti „gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”. Naglasio je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU-a za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera.


Europska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez suglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštivanja zahtjeva EU-a protiv Prištine poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te povukla pozive na sastanke na visokom nivou i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7,5 milijardi eura.


Hrvatski premijer naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti „bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.


“Odnosi Albanije i Hrvatske su jako dobri, kvalitetni i prijateljski. Dajemo snažnu potporu Albaniji u procesu prilagodbe za članstvo u Europskoj uniji. Mi smo jedna od onih zemalja koje zagovaraju europski put Albanije, a današnji sporazum u području socijalne politike i zdravstva dodatni su dio mozaika razgranatosti odnosa naših dviju zemalja”, izjavio je Plenković te dodao:


“Naša želja je dodatno unaprijediti odnose. S te je strane dobro što postoje kompanije koje investiraju u jednu i drugu zemlju te se nadamo više tih suradnji ubuduće.


Također, razgovarali smo i o pitanjima regionalne suradnje. Razgovarat ćemo i o situaciji u regiji, sigurnosnim pitanjima, važnim projektima i svim naporima da se države jugoistočne Europe što bolje pripreme za članstvo. Veselim se nastavku razgovora i skorom posjetu Tirani.”


Nakon hrvatskog predsjednika Vlade, medijima se obratio i albanski.


“Želim iskreno iskazati zadovoljstvo i zahvalnost na gostoprimstvu koje sam ovdje dobio. Hvala puno što ste uvijek jedan otvoreni sugovornik, izravni i hvala na jako pozitivnom duhu koji unosite u jedan odnos, iz kojeg stalno učimo.


Učimo iz njega zato što je Hrvatska primjer i izvor nadahnuća pri našem putu prema Europskoj uniji. Zato želimo da Hrvatska dijeli iskustva s nama”, izjavio je Rama pa dodao:


“Imali smo puno koristi od Hrvatske u smislu pomoći oko izravnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, ali želimo iskoristiti iskustva Hrvatske na drugim područjima.”


Naglasio je da Albanija i Hrvatska imaju usuglašene stavove oko ruske agresije na Ukrajinu, ali i uspostavljanju sigurnije regije u svakom smislu. Na kraju govora zahvalio se Plenkoviću na spremnosti pomagati Albaniji, kao i na tome što je najavio dolazak u Tiranu sredinom listopada.