Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LAUREATI

Proglašeni najbolji medovi, sirevi, voćni namazi, likeri i rakije

Autor: Marin Smolčić

02.10.2023. 16:40
Proglašeni najbolji medovi, sirevi, voćni namazi, likeri i rakije


Od ocjenjivačkog suda Ličko-senjske županije stigli su nam službeni rezultati s natjecanja obavljenog na izložbi „Jesen u Lici“ 2023. Rezultati 2. ocjenjivanja voćnih pekmeza, džemova i namaza proizvedenih na području Ličko-senjske županije,  uz ocjenjivanje koje je obavila Razvojna agencija Ličko-senjske županije u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba.


OPG Miščević s područja Gospića apsolutni je šampion kvalitete voćnim namazom od šljiva, OPG Šop iz Ličkog Osika osvojio je zlato džemom od jagoda i još jedno zlato voćnim nalazom od divljih  šipaka. Dugogodišnja uzdanica s vrhunskom kvalitetom proizvoda od voća je Lucija Sekula iz Otočca. Njezin voćni namaz od malina premoćno je osvojio zlato u ovoj kategoriji. Mira Milinković iz Gospića također se ovjenčala zlatom u kategoriji namaza od šipka. Gospićki SOPG Ivan Maras dobio je zlatnu medalju za voćni namaz od borovnica, dok je zlato pripalo i OPG-u Zora za extra džem od marelica.

Poznati su i dobitnici 21. ocjenjivanja meda s područja Ličko-senjske županije, a ocjenjivanje kvalitete proveo je Agronomski fakultet Zagreb. Zlato su osvojili Zlatko Nikšić iz Gospića s medom od cvijeta lipe, Ljubomir Čanić s medom od meduna, OPG Modrić iz Senja također s medom od meduna, a Otočanin Dragan Bukovac zlato je osvojio medom od lipe. Zlatne kolajne za kvalitetu meda osvojili su i Marinko Bronzović iz Otočca  s medom od lipe, Nikica Perša s medom od drače, Milan Hodak iz Plitvičkih jezera također s medom od drače, Ivica Crnković s lipovim medom, Gospićanin Marijan Brkljačić također s lipovim medom. Milan Hodak iz Plitvičkih jezera  je osvojio zlato sa cvjetnim medom, a Ivica Brozičević iz Gospića priskrbio je zlatnu medalju za livadni med. Za cvjetni med zlato je ove godine pripalo Stjepanu Šariću iz Gospića, dok je u istoj kategoriji zlato pripalo Ljubanu Tunjiću iz Plitvičkih jezera.


Rezultati 17. ocjenjivanja senzorske kvalitete sira i mliječnih proizvoda koje je obavio Agronomski fakultet Zagreb ponovno je potvrdio šampionske titule nekolicine proizvođača. OPG Miškulin  iz Gospića šampion je izložbe  u kategoriji base. Sirana EKO Vedrine d.o.o iz Metka osvojila je zlato za sir škripavac. OPG Miškulin osvojio je zlato za svoj jogurt po nazivom „Šumska fantazija“. Sirani Kolačević iz Donjih Pazarišta pripalo je zlato za škripavac, dok Zorka Čaćić ima najbolji kuhani sir. Sirana Kolačević stekla je zlatnu medalju u kategoriji base i tekućeg jogurta.


Zbog nestalnih vremenskih prilika i temperaturnih oscilacija diljem Like ponešto su podbacile ocjene voćnih rakija i likera koje je obavio Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek. OPG „Lykos Dotlić“ uresio se zlatom za liker od trešnje, liker od drena, liker od trnjina i liker od dunja. Tradicionalno „okrenuti“ rakijama Ličani su ove godine ostali pomalo zakinuti jer su ličke rakije osvojile uglavnom srebrne medalje. Poput rakije od jabuka OPG-a Lykos Dotlić, rakije od rogača OPG Ivan Vlainić iz Prvan Sela. OPG Lykos Dotlić vlasnik je najbolje šljivovice, Josip Kovačević iz Gospića rakije od dunja, kao i Drago Ratković.