Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

sudionik prosvjeda

Zagrepčaninu kazna od 53 eura zbog bacanja jajeta na zgradu središnjice HDZ-a

Autor: Hina

24.02.2023. 11:29
Zagrepčaninu kazna od 53 eura zbog bacanja jajeta na zgradu središnjice HDZ-a

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLPrekršajna novčana kazna od 53 eura, plus 40 eura za sudske troškove, dosuđena je 44-godišnjem Zagrepčaninu koji je tijekom prosvjeda na Trgu žrtava fašizma u rujnu prošle godine bacio jaje na središnjicu HDZ-a, što je okarakterizirano kao narušavanje javnog reda i mira.


Kako je u petak objavio portal Index.hr, 44-godišnjak je na zagrebačkom Prekršajnom sudu proglašen krivim jer je 10. rujna prošle godine, kao sudionik prosvjeda “Dajemo vam otkaz”, pred središnjicom HDZ-a izvadio jaje te ga bacio i razbio na ulaznim vratima zgrade, dakle na javnom mjestu (ulici).


Takvim ponašanjem, stoji u presudi, osuđeni je remetio javni red i mir građana, odnosno prekršio članak Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po kojemu će se onaj tko se na javnom mjestu tuče, svađa viče ili na drugi način remeti javni red i mir kazniti novčanom kaznom od 20 do 100 eura ili zatvorom do 30 dana.
U obrazloženju presude stoji kako je interventni policajac, koji je osiguravao prosvjed te svjedočio na suđenju, naveo da je vidio muškarca koji je, odloživši bicikl na nogostupu, došao do zaštitne ograde pred ulaznim vratima HDZ-ove središnjice.


Tamo je iz ruksaka, rekao je na sudu, iz kutije od Cedevite izvadio jaje i bacio ga na vrata zgrade, gdje se razbilo i razlilo po vratima, nakon čega je otišao do bicikla. Po iskazu policajca, tamo ga je tražio i od njega dobio osobnu iskaznicu, nakon čega je priveden u policijsku postaju na daljnju obradu.


S obzirom da se nije javljao na pozive Prekršajnog suda, u odsutnosti je nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 53 eura, a mora podmiriti i 40 eura troškova prekršajnog postupka, odlučila je sutkinja.