Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ZADAR URBAN MOBILITY Zadarski javni prijevoz i parkiranje na putu u digitalno doba

07.11.2020. 10:51


Zadar Urban Mobility 4.0 naziv je projekta kojim se u Zadar želi implementirati pametna prometna rješenja upotrebom novih tehnologija. Projekt je započeo krajem prošle godine i traje do 31. prosinca 2021. godine te budući da smo skoro na pola projekta, odlučili smo provjeriti dokle je projekt došao.


Mogućnost kupnje digitalne autobusne karte
– Ovim projektom u promet u mirovanju i javni prijevoz uvodimo nove digitalne usluge kao dio Intelligence transport systema. (ITS-a), a čiji je cilj u konačnici poboljšati našim sugrađanima uvjete života, odnosno lakše snalaženje u javnom prijevozu i lakše traženje parkirališta. Također, želimo povećati učinkovitost javnog prijevoza, rekao nam je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove pod čijom se ingerencijom provodi ovaj projekt. Dodao je kako se i uređenje i proširenje Tuđmanove također provodi kroz ovaj projekt, odnosno spada pod program ITS-a.
U Gradu su pripremili svu dokumentaciju koja je prošla te bi kroz sljedeći tjedan trebali provesti javnu nabavu kroz koju će nabaviti svu potrebnu opremu koja će se koristiti u ovom projektu.
Dio ovog projekta bio bi, primjerice, mogućnost kupovine digitalne karte za autobus, praćenje kuda koji autobus vozi i kad dolazi na stanicu, a što bi se dijelom omogućilo uz pomoć aplikacije, a dio preko informacijskih panela. Osim toga, na pojedinim mjestima postavit će se informacijski paneli koji će pokazivati slobodna parking mjesta, koja će vozačima omogućiti parkiranje.


Web stranica i aplikacija
– Planirano je da na 1.050 parkirnih mjesta postavimo senzore, a potom putem baznih stanica i aplikacija možemo u realnom vremenu preko informacijskih panela vozačima davati informacije o slobodnim mjestima, pojasnio je Ćurković.
​Sve ovo građani će moći pratiti i koristiti putem mobilnih aplikacija koja bi svakako trebala olakšati parkiranje.
​Četvrti segment je instalacija Centralnog informacijskog sustava koji će upravljati svim ovim, dok je peti dio web stranica i aplikacija koja će moći svim ovim upravljati.
Inače, proračun, projekta je 14.813.840 kuna, a financira se kroz EU sredstva kroz ITU mehanizam iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.) kao i iz proračunskih sredstava Grada Zadra.
Nositelj projekta je Grad Zadar, a projektni partner je Inovativni Zadar d.o.o. Oni su zaduženi za pripremu projekta i za tehničku provedbu projekta, dok su Liburnija d.o.o. i Obala i lučice uključeni kao pružatelji usluga javnog prijevoza i naplate parkiranja.
»Planirano je da na 1.050 parkirnih mjesta postavimo senzore, a potom putem baznih stanica i aplikacija možemo u realnom vremenu preko informacijskih panela vozačima davati informacije o slobodnim mjestima«
Ante ĆURKOVIĆ


O PROJEKTU
Proračun projekta je 14.813.840 kuna, a financira se kroz EU sredstva kroz ITU mehanizam iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.) kao i iz proračunskih sredstava Grada Zadra. Nositelj projekta je Grad Zadar, a projektni partner je Inovativni Zadar d.o.o.