Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠEF HNB-A

Vujčić: Očekujemo daljnje smanjivanje inflacije

Autor: Ante Peričić

04.11.2023. 20:50
Vujčić: Očekujemo daljnje smanjivanje inflacije

Foto: Sergej Drechsler

Vujčić je napomenuo da postoje rizici po ostvarenje takvog scenarija, u prvom redu oni geopolitički, te podsjetio da je inflacija dosegnula maksimum u studenom laniZAGREB – Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je na Danu otvorenih vrata HNB-a, da se očekuje daljnje smanjivanje inflacije, u ovoj i sljedećoj godini, no napomenuvši da postoje rizici po ostvarenje takvog scenarija, u prvom redu oni geopolitički.


Odgovarajući na pitanja novinara o najnovijim podacima o usporavanju rasta inflacije u listopadu, guverner je podsjetio da je inflacija dosegnula maksimum u studenom lani, a od tada je kontinuirano na putu smanjivanja, izuzev kolovoza kada je lagano porasla zbog rasta cijena nafte, što je bila i posljedica odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje.


Vujčić očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati, i u Hrvatskoj i u eurozoni, zbog čega je i Upravno vijeće ESB-a na zadnjoj sjednici odlučilo zaustaviti rast kamatnih stopa u eurozoni, to jest po prvi puta u nešto više od godinu dana zadržati ih na važećoj razini, nakon što su sukcesivno povećane za 4,5 posto.
– Očekujemo da smo u dovoljno restriktivnom teritoriju što se tiče kamatnih stopa te da se inflacija uz ovu razinu može nastaviti smanjivati, izjavio je Vujčić na Danu otvorenih vrata HNB-a.


Moguć blagi porast


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u listopadu stopa inflacije iznosila 5,8 posto u odnosu na listopad 2022. godine, što predstavlja najnižu stopu inflacije od lanjskog siječnja.


Također, prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC-om) u Hrvatskoj je u listopadu usporila na 6,7 posto sa 7,4 posto u rujnu. Vujčić je napomenuo da je moguće da će u nekom od narednih mjeseci doći do blagog porasta inflacije, možda u prosincu, zbog baznog efekta lanjskog prosinca, kada su značajno pale cijene energije. Istaknuo je da i dalje postoje rizici za ostvarenje projiciranog kretanja inflacije, u ovom trenutku u prvom redu oni geopolitički, no i rekao da su ih u ESB-u svjesni i spremni na njih.


– Moramo biti svjesni da takav rizik postoji, da opet imamo jedan šok na strani ponude, možda energenata, ukoliko dođe do takvog usložnjavanja situacije. Međutim, u našoj projekciji, gdje toga šoka nema, očekujemo postupni daljnji pad stope inflacije u mjesecima koji dolaze te u idućoj godini, izjavio je Vujčić, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a. Ponovio je očekivanje da će inflacija ciljanu stopu od oko dva posto dosegnuti 2025. godine.


Radionice i predavanja


U sklopu projekta “Dan otvorenih vrata HNB-a” građani su od 9 do 17 sati mogli posjetiti glavnu zgradu na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu, a HNB je organizirao i posjet glavnoj burzovnoj dvorani nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote pod stručnim vodstvom, ali dvorana se mogla razgledati i samostalno, bez vodstva.


Pored razgledavanja dvorane, HNB je organizirao i nekoliko tridesetominutnih edukativnih radionica koje su vodili stručnjaci Banke, a za koje se ranije moglo registrirati te je, zbog velikog interesa i ograničenog kapaciteta, broj mjesta bio popunjen i prije samoga roka.


Zainteresirani sretnici mogli su naučiti zašto štedjeti, pobliže upoznati euronovčanice, naučiti prepoznati krivotvorine te saznati koja je uloga Hrvatske narodne banke u Eurosustavu.


U sklopu događanja za studente je, u koordinaciji s fakultetima, organiziran i susret s guvernerom Borisom Vujčićem i zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek.


Guverner je studentima održao predavanje na temu donošenja odluka iz monetarne politike i funkcioniranja Upravnog vijeća Europske središnje banke te o njegovoj ulozi u ovom tijelu, a studenti su, nakon predstavljanja, guverneru postavljali pitanja o navedenoj temi, kao i o temama iz ostalog djelokruga rada HNB-a i ESB-a.


Zamjenica guvernera je održala izlaganje koje se ticalo rada središnjih banaka u kontekstu klimatskih promjena kojemu su, pored studenata, prisustvovali i predstavnici udruga koje se bave zaštitom okoliša i održivim razvojem, a prilikom izlaska iz Palače burze građani su dobili kasicu, vodič za provjeru euronovčanica i eurokovanica, bilježnicu te brošuru koja se tiče naše nove valute odnosno drugih država koje ju koriste.