Danas je u organizaciji Zadarske županije počeo 12. po redu Festival smokava. Manifestacija traje do danas i to na dvije lokacije u Zadru, na Trgu Pet bunara i u Muzeju antičkog stakla te u Pakoštanima, Preku i Ninu, gdje su održana neka predfestivalska događanja.
Festival je počeo Gastro smokvom u Muzeju antičkog stakla, ove godine za razliku od prošlih neusporedivo skromnije kada su u startno događanje bili uključeni brojni ugostitelji koji su se prezentirali s jelima od i sa smokvama. Idejna začetnica i desetogodišnja glavna organizatorica festivala bila je poduzetnica Sandra Babac, široj javnosti poznata, između ostalog, po svom nagrađivanom pekmezu od smokava »Šinjorina smokva« i upravo zahvaljujući njenom nesebičnom trudu Festival je ne samo zaživio već se isprofilirao kao jedan od najbolje organiziranih u sredini.
Prepoznali su to svi sudionici događanja i ostali ljudi uključeni na ovaj ili onaj način u manifestaciju, uključujući i zadarskog župana Božidara Longina koji je jučer zvanično otvorio 12. izdanje festivala, ne zaboravivši u svom uvodnom govoru spomenuti i Babac i zahvaliti joj.
Potencijal Zadarske županije
Longin je naglasio i to kako se Zadarska županija u zadnje dvije godine pokazala kao sredina s najvećim potencijalima za plantažno uzgajanje smokava.
– Smokva je legandarna biljka, prisutna i u umjetnosti i u književnosti pa i u Bibliji. A ovdje na našim prostorima mislim da nema kuće bez smokve. Konkretno u Zadarskoj je županiji 87 hektara pod smokvom pa je bez bilo kakve zadrške smokva zaslužila svoj festival, istakao je, između ostalog, Longin.
Nešto više o Festivalu i svim događanjima uključenim u njega okupljene je upoznala Vlatka Vučić Marasović, voditeljica otvaranja.
– U programu ovogodišnjeg festivala organiziran je stručni skup na kojemu će predavanja imati najpoznatiji svjetski stručnjaci iz područja uzgoja i prerade smokve. Time će se pružiti prilika našim proizvođačima da se upoznaju s najsuvremenijim trendovima u uzgoju i preradi smokve. Predavanja će održati prof. Moshe A. Flaishman; Fresh fig industry – Progress and challenges, prof. Branka Levaj; Prerada smokava i prof. Željko Prgomet; Stanje i perspektive uzgoja smokva u RH, izdvojila je Vučić Marasović.
Iscrpno upoznavanje sa smokvom
Spomenuto Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. U Pakoštanama je 23. kolovoza bila »Litnja pričinjoža«, u Preku 30. kolovoza »Ugljanska smokvarica« te u Ninu 4. rujna »Ninska smokvarica«.
Nakon otvaranja krenuo je i Sajam smokava na Trgu Pet bunara s desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava.
Spomenuta predavanja su na rasporedu bila u popodnevnim satima, a ono što je važno za naglasiti je i mogućnost da se svi zainteresirani upoznaju sa smokvom vrlo iscrpno, bilo kroz kupovinu, degustaciju, razgovor s proizvođačima ili predavanja.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
nakon odluke usrh
SOIH UPOZORAVA Dodatno će se smanjiti dostupnost osobnih asistenata
Hrvatska
vremenska prognoza
I danas promjenjivo i razmjerno toplo, magla česta, kiša rijetka
Zadar
provalnici-ovisnici
Zbog razbijanja lanaca trgovine drogom zaredale provale, policija još traga za počiniteljima
Hrvatska
azop
Erste banka kažnjena s milijun i pol eura zbog prikupljanja podataka s mobitela klijenata
Novosti
prihodi od igranja
Nogometašima se isplati, a nogometašicama? Evo koliko zarađuju reprezentativke
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje