Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Pomoć Ukrajini

Vlada RH će nabaviti 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini

Autor: Hina

26.01.2023. 13:20
Vlada RH će nabaviti 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini

Foto: Marko Prpic/PixsellHrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.


Donacijom će se bolnice i škole opskrbiti s generatorima snage 100 KW, čime će se omogućiti kontinuirani rad ključnih objekata.


Tim doprinosom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima.
“Ovo je jedan od naših doprinosa, a poznato je i priznato da Hrvatska aktivno i konzistentno pomaže Ukrajini u svim područjima”, istaknuo je.


U obrazloženju odluke navodi se da je u napadima Rusije na energetsku i civilnu infrastrukturu Ukrajine oštećeno više od 50 posto ukrajinske kritične infrastrukture te je bez električne energije ostalo oko šest milijuna ljudi, a najhitnije su potrebe za generatorima različite snage, visokonaponskom opremom i autotransformatorima, kablovima i dr.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlada je zadužila za pripremu i izvršenje odluke, a ministra Grlića Radmana ovlastila za sklapanje sporazuma s UNICEF-om.


Novac će se osigurati preraspodjelom u Državnom proračunu za ovu te projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.