ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pomoć Ukrajini

Ubrzo nakon Njemačke odlučio i SAD: " Tenkovi Abrams idu u Ukrajinu"

Autor: Hina

25.01.2023. 18:55
Ubrzo nakon Njemačke odlučio i SAD:

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da će SAD isporučiti Ukrajini 31 tenk M1 Abrams u roku od nekoliko mjeseci, što je promjena koja je utjecala na njemačko slanje tenkova Ukrajini.


Predsjednik Joe Biden najavio je tu odluku tijekom obraćanja u Bijeloj kući. Istaknuo je kako su ti tenkovi potrebni Ukrajini da “poboljša svoju sposobnost manevriranja na otvorenom terenu”. Također je dodao da ti tenkovi nisu ofenzivna prijetnja Rusiji.


Biden je zahvalio Njemačkoj na odluci da isporuči Ukrajini tenkove Leopard 2. “Njemačka je stvarno uskočila”, rekao je. “Rusija očekuje da ćemo se (SAD i europski saveznici) razjediniti”, istaknuo je američki predsjednik. “Međutim, mi smo skroz, potpuno i temeljito ujedinjeni”, dodao je.
Sjedinjene Američke Države bile su hladne prema ideji raspoređivanja tenkova Abrams koje je teško održavati, ali su morale promijeniti pristup kako bi uvjerile Njemačku da pošalje svoje tenkove Leopard 2 koje je lakše koristiti u Ukrajinu.


Ipak, Abrams – jedan od najmoćnijih američkih tenkova – neće uskoro krenuti prema Ukrajini. Visoki dužnosnici Bidenove administracije kazali su novinarima da će proći mjeseci, a ne tjedni, do isporuke Abramsa.


Odluku tumače u kontekstu pružanja sredstava za dugoročnu obranu Ukrajine. Još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korištenje Abramsa.


Iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.


Ukupna cijena jednog Abramsa varira, a može iznositi i preko 10 milijuna dolara kada se uključi cijena obuke i održavanja.


“Nema ofenzivne prijetnje Rusiji”, rekao je Biden.


Reutersov upućeni izvor kazao je utorak da je američka odluka o slanju Abramsa donijeta u sklopu razgovora s Nijemcima o njihovoj nevoljkosti da šalju tenkove.


“Sjedinjene Države bile su spremne značajno se obvezati, kako bi im pomogle u njihovoj odluci”, rekao je izvor.


SAD će osigurati tenkove kroz fond pod nazivom Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini koji omogućava Bidenovoj administraciji da kupuje oružje od vojne industrije, umjesto korištenja postojećih američkih zaliha oružja.


Samim time proces je sporiji.