Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Telefonska sjednica

Vlada podnijela zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Sabora radi izmjena zakona

Autor: Hina

12.12.2022. 11:53
Vlada podnijela zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Sabora radi izmjena zakona

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELLVlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak podnijela zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Hrvatskoga sabora kako bi se raspravilo i glasovalo o izmjenama zakona o poljoprivredi i o kreditnim institucijama te Prijedlogu strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine.


Izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi (EU) temelj su za donošenje provedbenih propisa o korištenju europskih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj: Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prema Strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027.


Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama važan je jer će od 1. siječnja 2023. Europska središnja banka postati nadležna za nadzor značajnih institucija u RH, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te je potrebno kroz zakon osigurati da od 1. siječnja 2023. budu u primjeni izmijenjeni postupci.
Donošenje Prijedloga strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine do kraja ove godine nužno je radi ispunjenja ciljeva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., navodi se u priopćenju Vlade.


Jandroković: Sabor će izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ranije u ponedjeljak najavio je da će Sabor, na Vladin zahtjev, izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca.


“Prije sjednice dobio sam premijerov zahtjev za izvanrednom sjednicom, a tiče se izmjena zakona o poljoprivredi i o kreditnim institucijama te Prijedloga strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine”, potvrdio je Jandroković zastupnicima i predložio im, da radi ekonomičnosti, korigiraju plan rada za ovaj tjedan.


Sabor bi tako u utorak, uz četiri ranije najavljene točke, raspravio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, za srijedu se raspored ne bi mijenjao.


Umjesto ranije planiranog glasovanja, u četvrtak bi raspravio izmjene Zakona o poljoprivredi i Prijedlog strategije digitalne Hrvatske, te se eventualno izjasnio o amandmanima o kojima se ne stigne izjasniti u srijedu.


U petak bi imali izvanrednu sjednicu, prvo bi išli govori na slobodnu temu, nakon toga izjašnjavanje o amandmanima na tri nove točke, pa glasovanje, naveo je predsjednik Sabora.