Petak, 19. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vina Zadarske županije među najboljima u Hrvatskoj

15.05.2011. 22:00
Vina Zadarske županije  među najboljima u Hrvatskoj


U Makarskoj je nedavno završen 2. Dalmacija Wine Expo,  vodeći enogastro sajam Dalmacije. Sajam je u svom drugom izdanju okupio više od  150 proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja, kao i  predstavnike vrhunskih restorana i hotela, top kuhare, uglednike i ljubitelje gastronomije.  Brojni zaljubljenici u vino,  hranu i umjetnost uživali su u  bogatom dvodnevnom programu festivala. Događanja poput  ocjenjivanja maslinovih ulja  “Olea Croatica”, ocjenjivanje  vina “Perfect Match” i odabir  najboljih restorana Dalmacije  organizatori su osmislili s ciljem promocije i unapređenja  kulture vina i gastronomske  scene regije i Hrvatske.
Na sajmu smo zatekli i Damira Jurjevića, predsjednika  Udruge vinara i vinogradara  Zadarske županije, Vina Liburna. Šime Škaulj i dipl. ing.  agr. Josip Ražov na Wine Expu  promovirali su vina Udruge. 
– Dojmio me se festival koji  je izložbenog i prodajnog karaktera što je vrlo dobro za  promociju naše nedavno osnovane Udruge Vina Liburna.  Izložbeni prostor u centru grada je odlična pozicija za  održavanje festivala pa sve  pohvale organizatorima. Jako  smo zadovoljni posjećenošću  našeg štanda, posjetitelji su rado degustirali naša vina a potom i kupovali, kazao nam je  Jurjević.
Dipl. ing. agr. Josip Ražov,  upravitelj poljoprivrednog dobra na Baštici, Sveučilišta u  Zadru, vrlo je zadovoljan posjećenošću štanda i odličnim  komentarima posjetitelja nakon degustiranja cjelokupnog  asortimana Udruge Vina Liburna.  
Kvalitetna crna vina
– Na manifestaciji su prisutni  domaći i strani turisti. Njihovi  komentari su odlični, što nam  je izuzetno drago. Za ovu prigodu smo predstavili  Sveučilišna vina, Cuvee Piket i  Cuvee Vlačine – kvalitetna crna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom. Cuvee vina su u trendu, osobito  ne preteška vina i polusuha, a  naša su uglavnom polusuha,  rekao nam je Ražov te naglasio da aktivno promoviraju  vina Sveučilišta u Zadru.
– Na tržište će vrlo brzo stići  i nova serija vina iz berbe 2010.  kada će se u ponudi naći novi  tipovi vina koji do sada nisu  bili prisutni na tržištu. Veseli  nas da Udruga Vina Liburna  postaje prepoznatljiva u Hrvatskoj. U odnosu na prije nekoliko godina, kada zadarsko  područje gotovo da i nije imalo  butelju vina, danas je situacija  bitno drukčija. Kvalitetna i vrhunska vina iz Zadarske županije su prepoznata i osvajaju  brojne nagrade. Drago nam je  i što svoj doprinos dalo  Sveučilište u Zadru, sa svojim  vinima.
 Maraska d.d. Zadar imala je  najveći štand na Dalmacija  Wine Expu gdje su promovirali bogatu i raznoliku paletu  svojih proizvoda. Posjetitelji  su imali priliku degustirati  Maraskine proizvode iz asortimana jakih alkoholnih pića:  Maraschino, Cherry Brandy,  Cherrica, Orahovac, tzv. Maraska specijaliteti.
– Domaći i strani turisti su  većinom upoznati s našim  proizvodima, a javljaju nam se  i ugostitelji i hotelijeri tako da  smo uspostavili nove poslovne  kontakte. Ovdje smo jedan od  sponzora dok smo s Gradom  Makarskom dio grupe sponzora za promicanje torte Makarane, kojoj je jedan od sastavnih dijelova Maraschino.  Cilj nam je biti vodeći proizvođač koktel-asortimana, tako  da je ovo bila lijepa prilika da  predstavimo Blue curacao,  Peach liqueur, Lime juice sirup, Grenadine sirup kao nove  okuse u našoj cocktail-kolekciji. Naravno, tu je uvijek priča  o Maraschinu, kojeg želimo  popularizirati, istaknuo je Igor  Županić, voditelj marketinga  u Maraski i dodao kako su na  festivalu proveli jednu ideju u  djelo: zamijenili su riječi u logotipu, a što se svidjelo Makaranima i njihovim gostima.
– Stavili smo naziv grada  Makarske u logo Maraske, s  izrazom “I love Makarska”.  Svima se svidjela ideja i naljepnica je bila hit među mnogim  posjetiteljima Festivala, kazao  nam je Igor Županić.
Na izlagačkom štandu Paške  sirane d.d. Pag mogao se degustirati aški sir, Pramenko,  Dalmatinac, Primorac, Trapist  i sir sa kaduljom zbog kojeg su  se mnogi navraćali. 
– Posjetitelji su oduševljeni  našim paškim sirom s kaduljom kojeg smo prodali u velikoj količini. Bilo bi dobro da  ima više ovakvih događanja radi upoznavanja domaćih i stranih turista s našim proizvodima. Veseli nas da su na festivalu bili prisutni turisti iz Nizozemske, Njemačke, Francuske i Rusije koji su rado  degustirali i kupovali naše sireve. Izlaganje na manifestaciji nam je donijelo nove poslovne suradnje te nas raduje  da je bilo upita od ugostitelja i  hotelijera, naglasio je Zoran  Mihanović, komercijalni predstavnik za Pašku siranu.   
Proizvođače vina i delicija iz  Zadarske županije koji sudjeluju na Wine Expu došli su  podržati Daniel Segarić,  pročelnik Upravnog odjela za  poljoprivredu Zadarske županije i Ivica Katić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka, Grad  Zadar.
– Dolaskom u Makarsku  htjeli smo dati podršku novoosnovanoj Udruzi vinara Vina Liburna. Vidimo da su veoma aktivni u organizaciji zajedničkih nastupa na izložbama i sajmovima u Hrvatskoj i  inozemstvu. Smatramo da bi  bilo dobro da ostali zadarski  proizvođači prate njihov primjer i da se udruže. Pozitivna  iskustva organizatora festivala  Wine Expa primijenili bismo  na moguću organizaciju festivala vina u Zadru tijekom  turističke sezone, rekao nam je  Ivica Katic te naglasio kako je  prije nekoliko dana dobio izvješće da je na poljoprivrednim gospodarstvima Zadarske županije u ovoj godini zasađeno više od 300 tisuća vinove loze i da očekuju još toliku sadnju u iduća dva mjeseca.
 


Foša među deset najboljih restorana Dalmacije


U organizaciji festivala Dalmacija Wine Expo, poznavatelji gastronomije  odabrali su 40 najboljih restorana Dalmacije. Najviše glasova dobio je  restoran Pojoda s Visa, dok top 10 popisa čine: Nautika, Gil’s, Kapetanova  kuća, Foša, Pelegrini, Nikola, Boškinac, Cantinetta i Kod Marka. Kriteriji za  nominaciju bio je ukupni dojam prilikom posjeta. Svi glasači su  gastronomski znalci, najčešće regrutirani među šefovima kuhinja,  vlasnicima restorana, enogastro novinarima te poznatim gurmanima.




 


Ocjenjivanje uzoraka hrvatskih maslinovih ulja


U sklopu Dalmacija Wine Expa, u Makarskoj je održana Olea Croatica,  prvo sveobuhvatno ocjenjivanje uzoraka hrvatskih maslinovih ulja.  Pristigli uzorci testirali su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo  Splitsko-dalmatinske županije u Splitu. Zavod je akreditiran za analize i  već dugi niz godina uspješno posluje. Ovom prilikom je izvršio panel-test  i kemijsku analizu. Dobitnici zlatne medalje su Giancarlo Zigante iz Buja i  Nino Činić iz Krasice, srebrne medalje dodijeljene su Ivi Jozipoviću iz  Baške Vode i Denisu Visintinu iz Buja, a brončane medalje osvojili su  Makarani, Marko Batinić i dr. Joško Pivac.
U sklopu manifestacije, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje  namirnica mr. sc. Jadranka Marušić i voditeljica panela Zlatka Knezović  dipl. inž., održale su prezentaciju i stručnu radionicu na temu “Anomalije  u manipulaciji plodom i uljem masline”.


 


Bogata vinska karta Hrvatske


Uz 40 najboljih restorana, odabrano je i sedam wine-friendly  restorana. Među njima su Nikola, Nautika, Kadena, Gil’s, Pojoda, Foša  i LD Terrace. Kriterij odabira ovisio je o paleti vina u ponudi, usklađenosti  vinske liste s tipom hrane koja se služi, širini vinske karte, u kojoj je  posebna pažnja posvećena vinskim regijama i ponudi istih na čašu te  obrazovanosti osoblja koje preporučuje i servira vina.