Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Dan za povijest

Ursula von der Leyen stigla na Breganu gdje ju je dočekao Plenković

Autor: Hina

01.01.2023. 12:09
Ursula von der Leyen stigla na Breganu gdje ju je dočekao Plenković

Foto: Luka Stanzl/PixsellPredsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla na Breganu gdje ju je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković. Nakon Von der Leyen na granicu je stigla i slovenska predsjednica.


Uskoro se održava njihov sastanak u prostorijama koje su do jučer pripadale graničnoj postaji policije Bregana.


Hrvatska je sinoć u ponoć obilježila ulazak u šengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja od noćas odlazi u povijest.
„Ovo je dan za slavlje, ovo je sezona novih početaka”, rekla je von der Leyen na šengenom ‘ukinutom’ graničnom prijelazu Bregana na koji je stigla s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i novom slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar.


„Nema mjesta u Europi gdje je to više istina nego tu, na hrvatsko-slovenskoj granici”, naglasila je Njemica, nazvavši hrvatski ulazak u prostor slobodnog kretanja i eurozonu ogromnim postignućima za najmlađu članicu Europske unije.


Hrvatska je u ponoć, nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji, postala članica šengenskog područja, ušavši time u klub s još 26 država i 420 milijuna ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama.


S novom godinom Hrvatska je postala i članica eurozone, kao jedina zemlja koja je postala dio dvije integracije na isti dan.


Luka Stanzl/Pixsell