Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ministar božinović

Granični policajci znaju mjesto gdje će raditi ulaskom u Šengen

Autor: Hina

25.12.2022. 14:15
Granični policajci znaju mjesto gdje će raditi ulaskom u Šengen

Foto: Vedran Karuza; Screenshot TwitterMinistar unutarnjih poslova Davor Božinovć rekao je u nedjelju da svi granični policajci znaju posao i mjesto gdje će raditi od 1. siječnja, kada Hrvatska ulazi u Šengen, a riječ je o 1 034 policijska službenika.


“Svi granični policajci, policijske službenice i službenici dobit će rješenje ovaj tjedan i svi oni znaju gdje će raditi od 1. siječnja, od trenutka kad prestane rad na graničnim prijelazima odnosno granične kontrole prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Božinović nakon svečane mise na Božić u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.


Rekao je i da su već nekoliko puta komunicirali da se cijeli taj proces vodi sustavno.
“Nakon što smo dobili ‘zeleno svjetlo’ na Vijeću ministara unutarnjih poslova, na Vladu smo otišli s novom uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova koja upravo odgovara na ovo pitanje”, dodao je.


Prije toga, razgovarali smo sa svima njima, sa sindikatima i tu nema nikakvih iznenađenja. Dakle, svaki naš službenik, koji više neće biti na graničnim punktovima, zna točno i posao i mjesto gdje će raditi, a riječ je o 1 034 policijska službenika, istaknuo je.


Govoreći o protokolu, Božinović je rekao da, kao što je i najavljeno, dolazi predsjednica Europske komisije koja će, zajedno s predsjednikom naše Vlade i predsjednicom Slovenije nazdraviti i dati izjavu na graničnom prijelazu Bregana.


Granični prijelaz Bregane bit će, kaže, otvoren s 31. prosinca na 1. siječnja, u 00:01, “a tom će činu prisustvovati slovenska ministrica i ja”.


Tako će biti na svih 73 graničnih prijelaza. Rampe se dižu i hrvatska u tom trenutku postaje formalno, de facto, članica šengenskog područja, rekao je.


O incidentu u Slavonskom Brodu, gdje je pretučen mladić obučen u Djeda Mraza, rekao je da će se o tome utvrditi izvidima te pozvao građane da blagdan mira, ljubavi, blagdan svjetla i radosti tako i proslave, u krugu obitelji.