Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U ORGANIZACIJI HRVATSKIH VODA

Uređen drvored uz rijeku Gacku

Autor: Marin Smolčić

31.05.2023. 17:18
Uređen drvored uz rijeku Gacku

Foto: Marin SmolčićU jeku prijepora vezanih uz eventualne nove eksploatacije „ljepotice boje opala“, kako štovatelji nazivaju rijeku Gacku,  danas je u organizaciji Hrvatskih voda uređen je mladi drvored hrasta lužnjaka ranije posađen uz rijeku Gacku u Vivozama. Radove na uređenju drvoreda u vidu okopavanja oko sadnica, obrezivanja pojedinih grana te postavljanja novih potpornja odradili su kroz terensku nastavu učenici drugog i trećeg razreda Srednje škole Otočac, smjer šumarski tehničar  zajedno sa svojim profesorima.


Sam drvored je posađen još 2021. godine i formiran je od 86 sadnica hrasta lužnjaka. Ova je vrsta drveta odabrana po preporuci Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz razloga što hrast izuzetno dobro podnosi močvarna i vlažna tla uz rijeke, voli  tla bogata vapnencem te je otporan na sušu i visoke temperature.


Također jedan od razloga je i taj što je drvo hrasta lužnjaka Quercus robur autohtono drvo uz rijeku Gacku koje je nekad na ovim područjima obitavalo u značajno većem broju nego što je to danas slučaj.


Foto: Marin Smolčić


Naraste i do 40 metara u visinu
Na hrvatskom hrast lužnjak se još naziva dub, gorun i lužnjak. Od hrvatskih naziva su izvedenice dubrava, lužić i slično vezane za nekadašnje lokacije na kojima su rasla stabla hrasta lužnjaka.


Odraslo stablo hrasta lužnjaka naraste do oko 40 m u visinu, promjer debla do 3 metra. Krošnja mu je široko razgranata i jedna je od najljepših krošanja stabala uopće.


Foto: Marin Smolčić