Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

UN-ov STRUČNJAK

Uništavanje domova u Gazi i Izraelu predstavlja "ratne zločine"

Autor: Hina

08.11.2023. 16:31
Uništavanje domova u Gazi i Izraelu predstavlja

Foto: ReutersBombardiranje domova i civilne infrastrukture u Gazi i neselektivno ispaljivanje Hamasovih raketa “ratni su zločin”, rekao je u srijedu neovisni stručnjak Ujedinjenih naroda.


U prošlomjesečnim izraelskim napadima u Pojasu Gaze uništeno je ili oštećeno 45 posto stambenih jedinica na palestinskom teritoriju, podsjetio je Balakrishnan Rajagopal, kazavši da je posljedica takvih uništenja “visoka cijena kada su  posrijedi ljudski životi”.


Posebni izvjestitelj UN-a za stanovanje istaknuo je da je bombardiranje stambenih objekata, civilne imovine i infrastrukture strogo zabranjeno međunarodnim pravom.
“Voditi borbe i znati da će se sustavno uništavati i rušiti domovi civila i infrastruktura, a to znači da će čitav grad Gaza postati za civile nenastanjiv, ratni je zločin”, rekao je.


Kada su takva nedjela “usmjerena protiv civilnog stanovništva predstavljaju i zločin protiv čovječnosti”, smatra Rajagopal.


Kazao je i to da ni domovi civila Izraelu nisu vojni objekti te je upozorio da kontinuirano Hamasovo neselektivno raketiranje iz Gaze i s ostalih područja također predstavlja “ratni zločin”.


Rajagopal je neovisni stručnjak kojega je imenovalo Vijeće za ljudska prava UN-a, no govori u ime Ujedinjenih naroda.


Izrazio je žaljenje zbog toga što “svijet i dalje bespomoćno gleda kako se osnovni standardi međunarodnoga ljudskog i humanitarnog prava otvoreno krše” u Gazi.


Po podacima UN-a, zbog razaranja i izraelskih poziva na evakuaciju sjevernog dijela teritorija iz Gaze je raseljeno oko milijun i pol ljudi.


Rajagopal smatra da izraelska naredba o evakuaciji, izdana unatoč nedostatku odgovarajućih skloništa i humanitarne pomoći za sve koji bježe, kao i uskraćivanje vode, hrane, goriva i lijekova civilima uz opetovane napade na evakuacijske rute i “sigurne zone” predstavlja “okrutno i flagrantno kršenje međunarodnoga humanitarnog prava”.


“Stambene zgrade nisu vojni objekti. Bolnice, ambulante, izbjeglički kampovi, škole, crkve ili džamije, kao i vodovodna i električna infrastruktura nisu vojni objekti”, ponovio je.