Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

posredništvo katara

Egipat, Izrael i Hamas dogovorili ograničenu evakuaciju iz Gaze

Autor: Hina

01.11.2023. 08:56
Egipat, Izrael i Hamas dogovorili ograničenu evakuaciju iz Gaze

Foto: ReutersKatar je posredovao u postizanju sporazuma između Egipta, Izraela i Hamasa, u suradnji sa SAD-om, da se dopusti nositeljima stranih putovnica i nekim kritično ozlijeđenim ljudima da iziđu iz opkoljene Gaze, rekao je u srijedu Reutersu izvor upoznat s dogovorom. Sporazum bi omogućio da nositelji stranih putovnica i neki kritično ozlijeđeni ljudi iziđu preko graničnog prijelaza Rafaha između Egipta i Gaze, iako nema vremenskog okvira koliko dugo će prijelaz Rafah ostati otvoren za evakuaciju, dodao je izvor.


Sporazum nije povezan s drugim pitanjima o kojima se pregovara, kao što su taoci koje drži Hamas, palestinska islamistička skupina koja upravlja Gazom, ili stanke osmišljene kako bi se ublažila humanitarna kriza u enklavi koja pati zbog nestašice hrane, vode, goriva i lijekova, rekao je izvor.


Izrael je poslao svoje snage u Gazu nakon višetjednih zračnih bombardiranja u znak odmazde za veliki napad Hamasa 7. listopada. Hamas je rekao posrednicima da će uskoro osloboditi neke od 200-tinjak stranih zarobljenika koje je oteo tijekom napada na Izrael, rekao je Abu Ubaida, glasnogovornik oružanog krila skupine, Brigade Al-Kasam, u videu u aplikaciji Telegram u utorak.
Nije rekao koliko zarobljenika drže niti koje su nacionalnosti. Egipat je pripremio poljsku bolnicu u Sheikh Zuwayedu na Sinaju, prema medicinskim izvorima. Deset kola hitne pomoći poslano je u Rafah u utorak.


Izrael je opkolio Gazu nakon napada Hamasa, a UN i drugi humanitarni dužnosnici rekli su da civili u enklavi žive u javnozdravstvenoj katastrofi, a bolnice se bore za život ozlijeđenih dok se stalno prekida opskrba električnom energijom.


U srijedu su komunikacijske i internetske usluge ponovno potpuno prekinute u enklavi, rekao je Paltel, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Gazi.