ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

TURSKA REAKCIJA

Erdogan: Izraelska blokada i bombardiranje Gaze predstavlja masakr

Autor: Hina

11.10.2023. 16:41
Erdogan: Izraelska blokada i bombardiranje Gaze predstavlja masakr

Foto: ReutersTurski predsjednik Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu da je izraelska blokada i bombardiranje Gaze u znak odmazde za napad palestinske militantne skupine Hamas nesrazmjeran odgovor koji se svodi na “masakr”. Uz ponudu Ankare za posredovanje, Erdogan i njegov ministar vanjskih poslova razgovarali su s regionalnim silama i Sjedinjenim Državama.


Izraelski veleposlanik u Ankari rekao je da je prerano razgovarati o posredovanju.


“Otvoreno se protivimo ubijanju civila na izraelskom teritoriju. Isto tako, nikada ne možemo prihvatiti masakr bespomoćnih i nevinih u Gazi neselektivnim, stalnim bombardiranjem”, rekao je Erdogan na okupljanju svoje stranke.
Obraćajući se vladajućoj stranci u parlamentu, Erdogan je rekao da čak i rat ima “moral”, ali da je eskalacija od vikenda to “vrlo ozbiljno” narušila.


“Sprečavanje ljudi da zadovolje svoje najosnovnije potrebe i bombardiranje kuća u kojima žive civili – ukratko, vođenje sukoba korištenjem svih vrsta sramotnih metoda – nije rat, to je masakr”, rekao je, misleći na izraelsko isključenje struje i vode Gazi i uništavanje infrastrukture.


Turska, koja je u prošlosti podržavala Palestince i primala članove Hamasa, radi na popravljanju veza s Izraelom nakon godina neprijateljstva. Za razliku od Europske unije i SAD-a, Ankara ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.


Iako otvoreno ne okrivljuje Izrael, Turska je rekla da su borbe rezultat godina nepravde prema Palestincima i da je jedini put do mira formiranje suverene palestinske države uz rješenje s dvije države. Erdogan je u srijedu kritizirajući izraelske “nesrazmjerne” napade na Gazu pozvao svijet da “slijepo” ne stane na jednu stranu.


“Pozivamo zemlje u Americi, Europi i drugim regijama da zauzmu stav prema stranama koji je pošten, pravedan i utemeljen na humanitarnoj ravnoteži. Svatko bi se trebao suzdržati od djela koja će kazniti palestinski narod, poput blokiranja humanitarne pomoći”, rekao je.