Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

UNESCO povelja u rukama dvoje ministara stigla u NP Paklenicu

26.04.2018. 16:34
UNESCO povelja u rukama dvoje ministara stigla u NP Paklenicu


Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je ravnateljici NP Paklenica Nataliji Andačić povelju povodom upisa "Bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata i ostalih regija Europe" na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Svečano uručenje povelje održano je u Podzemnom gradu u kanjonu Velike Paklenice u NP Paklenica. Događaju je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić koji je istu povelju uručio ravnateljici NP Sjeverni Velebit Ireni Glavičić Sertić.
Iznimnost bukovih šuma u nacionalnim parkovima Paklenica i Sjeverni Velebit temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini. Konkretno riječ je o 1.289,11 hektara bukove šume u NP Sjeverni Velebit, odnosno 2.031,87 hektara šume u NP Paklenica.
– Drago mi je što su danas ovdje s nama predstavnici jedanaest zemalja. Zajedničkim snagama smo iznijeli ovu nominaciju do kraja, upisali bukove šume na popis svjetske baštine, rekla je ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić.
– Zajedničkom nominacijom bukovih prašuma i izvornih bukovih šuma Karpata na popis svjetske baštine UNESCO-a još se jednom potvrđuje dobra suradnja s drugim europskim državama koje zajedničkom zaštitom prirodnih cjelina pružaju doprinos očuvanju sveukupne svjetske prirodne baštine, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
U manje od pola godine u Zadarsku županiju stigle su dvije UNESCO-ve povelje, prvo u grad Zadar za bedeme kao kulturnu baštinu, a sada u NP Paklenicu za prirodnu baštinu. Nema boljeg dokaza o kulturnom bogatstvu i bogatstvu prirodnih vrijednosti na ovo prostoru.
– Neobično smo sretni da je u Zadarskoj županiji u kratko vrijeme organizirano uručenje dvije povelje UNESCO-a. Ovo nam daje poticaj da očuvamo ove šume u onakvom stanju kakve one jesu od svog postojanja. Naravno trebamo to i kvalitetniji valorizirati i da generacijama koje dolaze iza nas zaista ostavimo nešto što zaista vrijedi, rekao je zadarski župan Božidar Longin.