ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

FRANCUSKA

Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol pokreta otpora

Autor: Hina

27.05.2023. 21:45
Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol pokreta otpora

Foto: PixabayOdette Niles, stogodišnjakinja koja je postala simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske, umrla je u noći na subotu, a predsjednik Emmanuel Macron nazvao ju je utjelovljenjem “stoljeća predanosti i slobode”. “Odette Niles predstavljala je stoljeće predanosti i slobode. Nastavit ćemo nositi sjećanje na njezino djelo”, poručio je šef francuske države na Twitteru. Rođena 27. prosinca 1922. u Parizu i članica Mladih komunista od 1940., za vrijeme okupacije dijelila je letke i sudjelovala u demonstracijama prije nego što ju je u kolovozu 1941. uhitila francuska policija.


Zatim je prebačena u internacijski logor u regiji Loire-Atlantique gdje je upoznala još jednog poznatog sudionika pokreta otpora, Guya Môqueta, uoči njegova pogubljenja zajedno s 47 drugih zatvorenika. Na “barijeri”, granici između logora za žene i onog za muškarce, ona mu je obećala poljubac koji mu nikada neće moći dati.


Posljednja poruka Guya Môqueta također je bila za Odette: “Umrijet ću (…) a da nisam dobio ono što si mi obećala”. Niles, koju se otad zvalo “zaručnicom Guya Moqueta”, potom je kroz tri godine premještana u više logora, sve do onoga u Mérignacu, na zapadu Francuske, odakle je pobjegla 1944. da bi se pridružila pokretu otpora u Bordeauxu. Nakon rata, Odette Niles cijeli je život ostala vjerna svom komunističkom idealu i borila se za prava žena.


Foto: Pixabay