Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

NAKON EKSHUMACIJE

U Vukovaru identificirane dvije ženske osobe nestale u Domovinskom ratu

Autor: Hina

16.10.2023. 21:30
U Vukovaru identificirane dvije ženske osobe nestale u Domovinskom ratu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELLDvije ženske osobe nestale u Domovinskom ratu 1991. identificirane su u ponedjeljak u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro”, a riječ je o hrvatskoj braniteljici i jednoj civilnoj žrtvi, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Hrvatska braniteljica Marija Ceranac (1962.) nestala je 10. studenoga 1991. u Bogdanovcima, a ekshumirana je iz asanacijske grobnice na Novom groblju u Vukovaru 1998.  Druga, civilna osoba stradala je 27. kolovoza 1991. od neprijateljske granate u dvorištu obiteljske kuće, a ekshumirana je 1999. na Starom katoličkom groblju.


Uz njihove obitelji, identifikaciji je nazočio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo punu predanost Vlade i resornog ministarstva u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.


Pozvao je obitelji koje još uvijek traže svoje bližnje da daju uzorke krvi jer je to učinio i sin civilne žrtve koja je danas identificirana. Pojasnio je da, unatoč velikom proteku vremena, modernizacija opreme DNA laboratorija i ulaganje u ljudske kapacitete unaprjeđuje cjelokupan proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba.


Hrvatska traga za još 1803 nestalih u Domovinskom ratu
Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1.803 osobe nestale i poginule tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko- srijemske županije, njih 500, od kojih je 374 nestalih i poginulih na području Vukovara i prigradskih naselja.


Iz ministarstva poručuju da se od 2016.  proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu intenzivirao i ojačao. Od tada su provedena terenska istraživanja na 367 lokacija, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica, organizirana 51 završna identifikacija te je u tom razdoblju sveukupno identificirano 257 osoba, hrvatskih branitelja i civila.