Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Amerika i Kanada

U sljedećim danima temperature bi se mogle spustiti i do -50

Autor: Hina

04.02.2023. 08:46
U sljedećim danima temperature bi se mogle spustiti i do -50

Foto: ReutersPovijesna polarna hladnoća: meteorološke službe Sjedinjenih Država i Kanade u petak su pojačale upozorenja zbog niskih temperatura koje bi mogle dosegnuti i do -50 stupnjeva Celzija na američkom sjeveroistoku i u istočnoj Kanadi, pogođenima ledenim vjetrom.


U državi Maine temperatura u petak navečer i u subotu mogla bi pasti do čak -51 stupanj Celzija, prema priopćenju Nacionalne meteorološke službe (NWS).


Radi se o “epskom arktičkom hladnom udaru”, situaciji kakvu sjeverni i istočni dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., kaže NWS.
U nekim dijelovima američkog sjeveroistoka temperature bi uz udare ledenog vjetra “mogle doseći najnižu razinu u desetljećima ili čak razinu nikad dosad zabilježenu”, navodi NWS.


S druge strane granice izdana su upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za okoliš upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta.


Prolaznici u Montrealu imali su u petak osjet temperature od -41 stupanj, uz snažne udare vjetra.


Elektroprivreda Hydro-Québec pozvala je na štednju energije, a vlasnici pasa zamoljeni su da ih utople.


U glavnom gradu Ottawi, udruge poput Salvation Army podijelile su visokogorske vreće za spavanje beskućnicima koji nisu smješteni u skloništima kako bi izdržali temperature do -40 stupnjeva.


U gradu je vidljivost u noći na petak bila gotovo nikakva zbog snježnih padalina uz jak vjetar.


I južniji dijelovi SAD-a u noći na subotu bit će vrlo hladni, posebno Boston i New York gdje se očekuje do -15 stupnjeva.