Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Posljedica prekinutih odnosa

U Saboru izvješće podnosi šef VSOA-e koji čeka – razrješenje

Autor: Dražen Ciglenečki

14.03.2023. 09:52
U Saboru izvješće podnosi šef VSOA-e koji čeka – razrješenje

Foto: Foto D. Kovačević, D. Puklavec PIXSELLSaborski Odbor za nacionalnu sigurnost sutra će održati zatvorenu sjednicu na kojoj će predstavljena biti godišnja izvješća SOA-a i VSOA-e za 2022. Dok kod civilne sigurnosne službe nema nikakve dvojbe, u Sabor će sigurno, kao i svih godina od kada obnaša dužnost ravnatelja, doći njezin ravnatelj Daniel Markić, a čelnik VSOA-a Ivica Kinder još od kraja rujna čeka da njegovo razrješenje stupi na snagu. I predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Sinišu Hajdaša Dončića (SDP) intrigiralo je jučer tko će se to uime VSOA-e pojaviti na zatvorenoj sjednici, a tijekom dana mu je stigla potvrda da će to upravo biti Kinder.


Da ravnatelj VSOA-a ima svog zamjenika, možda bi Kinder njega poslao u Sabor, ali ovako praktično nije imao izbora. Dakle, izvješće VSOA-e će zastupnicima podnijeti čovjek čije je razrješenje još prije pet i pol mjeseci najavio premijer Andrej Plenković, a zbog ozbiljnih financijskih malverzacija u toj službi kojima se intenzivno bavi USKOK. Još je to jedna nevjerojatna posljedica prekinutih odnosa premijera i predsjednika Zorana Milanovića, uslijed čega njih dvojica ne mogu ispuniti svoju ustavnu zadaću i imenovati novog ravnatelja VSOA-e.


Neugodna situacija


U njoj je opet problem to što su djelatnici manipulirali državnim novcem, prisvajali iznose koje su bilježili kao plaćanja nekakvim informatorima. Nakon što se predsjednik Vlade upoznao s detaljima i obavio razgovor s generalom Kinderom, za njega nije bilo sporno da on mora otići. »Suglasili smo se da će ga se, s obzirom na više nego jasno uočene nezakonitosti i nepravilnosti u okviru VSOA-e, razriješiti«, izjavio je 26. rujna Plenković, kojem je na raspolaganju bilo i izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o ovoj vrlo neugodnoj situaciji u VSOA-i. Kako se o osobi ravnatelja te službe moraju složiti premijer i predsjednik Republike, Plenković je prilikom objave Kinderovog razrješenja naglasio da će ono na snagu stupiti kada se on i Milanović dogovore tko će ga zamijeniti. No, od tada u tom smislu nije bilo niti najmanjeg pomaka, pa Kinder, premda je i iz Plenkovićeve perspektive temeljito kompromitiran, i dalje vodi VSOA-u. Štoviše, sutra će, kao da je stanje u potpunosti redovno, sjesti sa zastupnicima kako bi im prezentirao što je sve VSOA-a radila prošle godine.


Personalna pitanja
Ovakvo što je Milanović predvidio odmah kada je čuo premijera kako priča o Kinderovom razrješenju. »Plenković će čuvati to mjesto dok ja ne pristanem na prijedlog koji će mi poslati ministar Banožić«, komentirao je predsjednik Republike isti dan premijerovu izjavu o razrješenju ravnatelja VSOA-e. Na Banožićev prijedlog Milanović nikako ne pristaje. Premijer je prije nekoliko dana otkrio da je ministar obrane dostavio Milanoviću ime brigadnog generala Mije Validžića kao kandidata za Kinderovog nasljednika, ali da se predsjednik odbija o tome izjasniti. Milanović, naime, stalno inzistira da on i Plenković sva brojna personalna pitanja, koja se tiču i VSOA-e i vojske i hrvatske diplomacije, rješavaju u paketu.


Premijer o tome, međutim, ne želi niti razmišljati. Zbog nemogućnosti postizanja minimalnog suglasja između Pantovčaka i Banskih dvora očekuju se uskoro i gore stvari od dolaska u parlament dužnosnika koji to više ne bi smio biti. Kinder je, naime, svoj drugi četverogodišnji mandat ravnatelja, odlukom Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, započeo 11. srpnja 2019. To znači da mu on po sili zakona istječe već za četiri mjeseca. Sasvim je nejasno što će se potom događati u slučaju nastavka sukoba Milanovića i Plenkovića, a baš ništa ne sugerira da će predsjednik i premijer do sredine ljeta uspjeti pronaći zajednički jezik. Netko će morati upravljati VSOA-om u okolnostima kada je ravnatelju prestala dužnost, a njegov zamjenik ne postoji.