Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Češljanje dokumenata

USKOK upao u VSOA-u: Istražuju nezakonito trošenje državnog novca

Autor: Portal Novi list

23.11.2022. 21:50
USKOK upao u VSOA-u: Istražuju nezakonito trošenje državnog novca

Foto: Smijenjeni šef VSOA-e Ivica Kinder / Foto Davor Puklavec/PIXSELLKako javlja Dnevnik Nove TV, USKOK je upao u VSOA-u, hrvatsku vojno-obavještajnu agenciju koju mjesecima trese skandal zbog nezakonitog trošenja državnog novca.


Prikuplja se dokumentacija, istražuju sumnje na račun vojnih špijuna, ali i nekoliko bliskih suradnika čelnog čovjeka te vojne agencije. Istrazi unatoč svi su oni još uvijek u sustavu.


Češljaju se putni nalozi, želi se utvrditi imaju li isplate među vojnim obavještajcima i pokriće. Iznos od dva milijuna kuna koji su, prema sumnjama, vojni špijuni pronevjerili nije i konačan.


Ima kaznene odgovornosti
Riječ je o novcu za službena putovanja i zadaće u misijama u Poljskoj, Libanonu, Litvi… Dio su pospremali u svoje džepove.


“Definitivno ima kaznene odgovornosti. Jer ako je nestao novac, to je kaznena odgovornost. Vidljivo je da je stvar ozbiljna jer je i DORH ušao i radi se jedna financijska forenzika”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.


Unatoč istražiteljima, vojnoj i krim policiji, nitko od najmanje desetak osoba i djelatnika agencije upletenih u aferu nije suspendiran. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da rade, ali na drugim pozicijama.