Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Financijske malverzacije

Pod istragom USKOK-a je 13 agenata VSOA-e, među njima je i Kinder kojeg je smijenio Milanović

Autor: Hina

19.01.2023. 10:42
Pod istragom USKOK-a je 13 agenata VSOA-e, među njima je i Kinder kojeg je smijenio Milanović

Foto: Denis Puklavec/PixsellPod istragom je 13 agenata Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a izvidima je zbog sumnje u zataškavanje obuhvaćen i bivši ravnatelj Ivica Kinder, piše u četvrtak Jutarnji list.


Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i USKOK već više od šest mjeseci provode istragu o financijskim malverzacijama unutar VSOA-e, a rezultat skandala je iznuđena ostavka ravnatelja agencije, generala Kindera, nakon što je predsjednik Zoran Milanović pokrenuo proces njegove smjene.


VSOA je praktički obezglavljena nakon što je njen ravnatelj prije tri mjeseca podnio ostavku. Sve to događa se u trenutku kada bijesni rat u Ukrajini, kada je sve više dokaza da Rusija novo krizno žarište želi otvoriti u Bosni i Hercegovini, a na Kosovu, gdje je više od 100 hrvatskih vojnika, stanje se konstantno komplicira, navodi dnevnik.
U takvoj situaciji vojni obavještajni sustav je u velikim problemima, a nacionalna sigurnost je zbog toga direktno ugrožena. A rješenje cijelog slučaja se ne nazire.


Prema informacijama Jutarnjeg lista, istraživanjem UVNS-a i USKOK-a obuhvaćeno je 13 djelatnika VSOA-e za koje se sumnja da su pronevjerili oko dva milijuna kuna službenih sredstava namijenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu. Među osobama koje su pod istragom najvjerojatnije je i sam ravnatelj VSOA-e, general Kinder.


Također postoje sumnje da je dio vojnih agenata službena sredstva trošio za prikupljanje bezvrijednih informacija, a novac koji su pravdali plaćanjem informatora stavljali su sebi u džep.


Kako doznaje dnevnik, nitko od agenata koji su pod istragom nije suspendiran. Dapače, neki od njih su u međuvremenu čak i napredovali, pa je primjerice jedna od osoba pod istragom upućena u našu misiju pri NATO-u.


Cijeli slučaj je otkriven tijekom unutarnjeg nadzora koji je proveo Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, da bi potom bio proveden još jedan, detaljniji nadzor, a nakon utvrđenih nepravilnosti izdan je nepovoljan nalaz o radu VSOA-e. O utvrđenim pronevjerama UVNS je obavijestio državno odvjetništvo, a u istragu se prije dva mjeseca uključio i USKOK.


Prema dostupnim informacijama, predistražni postupak i dalje traje, a za to vrijeme, prema tvrdnjama naših sugovornika, unutar Agencije vlada priličan kaos, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.