Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NESREĆA NA MORU

U požaru na motornoj jahti kod otoka Žuta nema ozlijeđenih i onečišćenja mora

Autor: Portal ZL

07.08.2023. 16:39
U požaru na motornoj jahti kod otoka Žuta nema ozlijeđenih i onečišćenja mora

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastruktureNacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Upravu sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o izvanrednim događajima na moru tijekom proteklog vikenda u više područja nadzora sigurnosti plovidbe.


Putnici i posada izletničkog broda spašeni kod Koločepa


Poziv pogibelji posada putničkog broda „SVETA EUFEMIJA“, hrvatske zastave zaprimljen je u MRCC Rijeka sinoć, 6. kolovoza u 21.06 sati, kada su ostali bez pogona tijekom plovidbe nedaleko Koločepa, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik te nadležne službe resornog Ministarstva. S obzirom da je postojala opasnost da brod nošen valovima udari u obalne stijene, koordinirana spasilačka akcija pokrenuta je u suradnji sa dubrovačkom Kapetanijom te je nedugo nakon zaprimljene dojave spasilački brod „DANČE“, iz sastava LK Dubrovnik pronašao izletnički brod u blizini Rta Bezdanj, na otoku Koločepu.


Na izletničkom brodu boravilo je ukupno 28 osoba uključujući posadu, a nakon što je utvrđeno da nema stradalih i ozlijeđenih, brod je uhvaćen u tegalj prema putničkoj luci Gruž, kamo je privezan sinoć u 22.40 sati, čime je ova akcija uspješno okončana. Očevid o uzrocima havarije ovog izletničkog broda provodi se u djelokrugu Lučke kapetanije Dubrovnik.


Nema ozlijeđenih i onečišćenja mora u požaru motorne jahte kod otoka Žuta
Dojava očevidaca o požaru plovila kod otoka Žuta zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Šibenik jučer, 6. kolovoza u 19.25 sati, o čemu je Lučka kapetanija Šibenik obavijestila MRCC Rijeka, nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva te Postaju pomorske policije Šibenik. Na dojavljenoj poziciji pomorske nesreće uočena je motorna jahta „SHIVA“ duljine 16,8 metara, austrijske zastave dok je plutala zahvaćena požarom, privezana na bovu u uvali Hiljača, na otoku Žutu. Nedugo prije dolaska službenika LK Šibenik i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe, djelatnici obližnjeg ugostiteljskog objekta vlastitom brodicom oteglili su motornu jahtu na udaljeni vez, kako ne bi predstavljala opasnost za druga plovila i okoliš.


Vatrogasci su požar na jahti gasili sinoć do 23.00 sata, nakon čega je ustanovljeno oštećenje nadgrađa gotovo do razine mora, dok na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da nitko od četiri člana posade, svi državljani Republike Austrije, u trenutku izbijanja požara nisu boravili na jahti te su izjavili da je u brodskim spremnicima preostalo oko 2 tisuće litara diesel pogonskog goriva. Iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik vlasniku opožarene motorne jahte izrečen je nalog za komercijalno uklanjanje i zbrinjavanje podrtine u što kraćem roku, dok će se točan uzrok ove pomorske nesreće ustanoviti daljnjim očevidnim radnjama.


Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture


Niz poziva nautičara tijekom trajanja nevremena na sjevernom i srednjem Jadranu


Tijekom trajanja najavljenog nevremena proteklog vikenda, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) koordinirala je niz aktivnosti u cilju spašavanja posada i plovila, pretežito u području sjevernog i srednjeg Jadrana. Najveći broj poziva zaprimljen je tijekom jačanja nevremena, u večernjim satima 6. kolovoza, od nautičara suočenih sa zahtjevnim uvjetima plovidbe, uslijed nepovoljnih vremenskih prilika na moru.


U relativno pogibeljnim situacijama najčešće su zatečeni nautičari na plovilima u charteru, a nitko od članova posada nije stradao niti ozlijeđen zahvaljujući pridržavanju uputa MRCC Rijeka te je većina događaja uspješno koordinirana, u suradnji sa vlasnicima plovila i tvrtkama specijaliziranim za komercijalnu pomoć plovilima i posadama na moru.


Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture