Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POPLAVE

U Karlovcu stradale 164 kuće, pojavila se ulegnuća na cestama

Autor: Hina

19.05.2023. 20:40
U Karlovcu stradale 164 kuće, pojavila se ulegnuća na cestama

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLGradonačelnik Karlovca Damir Mandić u petak je izvijestio da je od poplava stradalo 164 kuće i da su se na tri mjesta ceste ulegnule, a očekuje da će se Kupa do nedjelje povući s prometnica. Mandić kaže da su se ceste ulegnule zbog proboja vode i da uzrok nije u kvaru odvodnog i vodoopskrbnog sustava. Ulegnuća su zabilježena u četvrti Rakovac, na Drežniku i u Zvijezdi, a potonje je već sanirano. Na Rakovcu ulegnuće prijeti statici stambene zgrade s dva poslovna prostora i stanari će dan-dva prenoćiti drugdje dok se ne vidi kako će se ulegnuće ponašati – za dva stanara Grad je osigurao smještaj, a jedan se samostalno snašao.


“Stručnjaci su rezervirani i stava su da prvo treba osigurati zgradu, a onda kopati. Osiguran je alternativni pravac preko Rakovca za osobne automobile, a kamioni moraju na cestu D1”, rekao je Mandić. Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je rekla da ispod asfalta nije rupa. “Radovi težim strojevima nisu preporučeni”, dodala je te izvijestila da će zagrebačka tvrtka u ponedjeljak osigurati ugroženu građevinu.


Mandić je dodao da će stanovnicima s nebranjenih područja tvrtka “Čistoća” besplatno osigurati kontejnere za krupni otpad kako bi se odvezao uništeni inventar, a tvrtka “Vodovod i kanalizacija” će besplatno prazniti septičke jame koji su unazad godinu dana to već učinili. Naglasio je da je vodoopskrba osigurana. “Vatrogasci su i dalje na terenu i dostavljat će potrepštine kome treba”, poručio je Mandić. Vodostaj Korane je u petak u 19 sati iznosio 768 centimetara i na djelu su izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe je u isto vrijeme iznosio 751 centimetara. Izraze solidarnosti Karlovcu uputili su u petak iz grada-prijatelja, Alessandrie u Italiji.


Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL