Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POZIVALI NA SANKCIJE

Rusija označila Greenpeace kao 'nepoželjnu organizaciju'

Autor: Hina

19.05.2023. 19:34
Rusija označila Greenpeace kao 'nepoželjnu organizaciju'

Foto: ReutersRusija je u petak objavila da je skupina za zaštitu okoliša Greenpeace “nepoželjna organizacija”, čime je toj organizaciji suštinski zabranjeno djelovanje u zemlji. U priopćenju, glavni tužitelj je rekao da se Greenpeace pokušao “miješati u unutarnje poslove države” i da je bio “uključen u antirusku propagandu” time što je pozivao na sankcije protiv Rusije. Greenpeace nije bio odmah dostupan za komentar.


Rođen iz protunuklearnog, kontrakulturnog pokreta kasnih 1960-ih godina, Greenpeace je jedna od najvećih i najprepoznatljivijih organizacija za zaštitu okoliša u svijetu, s djelovanjem u više u 50 zemalja, uključujući i Rusiju. Etiketa “nepoželjan” počela se primjenjivati na desetke stranih skupina u Rusiji otkad je zemlja počela 2015. klasificirati strane entitete čime se neka organizacija zapravo u cijelosti zabranjuje.


Rusija je prethodno pokrenula kazneni postupak protiv aktivista Greenpeacea 2013. godine, kad su se pokušali popeti na naftnu platformu u Arktičkom oceanu koja je pripadala državnom energetskom divu Gazpromu, kako bi prosvjedovali protiv eksploatacije arktičke nafte. U tom incidentu, ruske sigurnosne snage ukrcale su se na brod Arctic Sunrise koji je plovio pod nizozemskom zastavom i privele 30 članova posade, protiv kojih je pokrenuta istraga za piratstvo.