Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POČIVAO U MIRU

Tužna vijest: Umro viceadmiral Zdravko Kardum

Autor: Hina

04.09.2023. 17:23
Tužna vijest: Umro viceadmiral Zdravko Kardum

Foto: Zdravko Kardum / Arhiva NLBivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) viceadmiral Zdravko Kardum umro je u ponedjeljak u Splitu nakon kratke i teške bolesti, potvrđeno je to u HRM- u. Rođen je 25. veljače 1953. godine u Nuniću, u općini Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji. Prije stupanja u HV u bivšoj JNA je tri godine radio kao specijalist za protubrodske rakete, a bio je i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar.


Uz to je bio i zapovjednik PZO sustava, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka i zamjenik zapovjednika na fregatama Koni klase. Kasnije je postao i zapovjednik na fregatama Koni nakon čega je napustio JRM, te se dragovoljno priključio Hrvatskoj vojsci.  Zdravko Kardum je bio hrvatski viceadmiral u mirovini i bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i to od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. godine. Bio je i zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske u vremenu od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. godine..


Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista. Zahvaljujući njemu za vrijeme Domovinskog rata se organizirala obrana grada Splita.