Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Šostaru četiri godina zatvora, mora vratiti milijuna eura!

Autor: Hina

04.09.2023. 13:40
Šostaru četiri godina zatvora, mora vratiti milijuna eura!

Foto: Matija Habljak/PIXSELLBivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar u ponedjeljak je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog optužbi da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.


Na zagrebačkom Županijskom sudu uz Šostara je na šest i pol godina zatvora osuđen direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom Davor Ljubić, dok je Šostarova suradnica Mirta Lončar, koja je jedina došla na izricanje presude, osuđena na godinu dana uvjetno pa u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo.


Postane li presuda pravomoćna Šostar će ostati bez oko milijun eura, dok će Ljubiću biti oduzeto oko četiri milijuna eura. Kako je osuđen na više od pet godina Ljubić bi trebao u zatvor i prije pravomoćnosti presude.
Bivši gradski pročelnik Šostar zbog ovog je slučaja uhićen i pritvoren još 2016. dok su se nezakonitosti opisane u optužnici, po tvrdnjama tužiteljstva, događale od 2006. do 2013. kada je Šostar navodno sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.


Tužiteljstvo tvrdi da su mnogi od tih poslova bili nepotrebni ili da čak i nisu obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito.


Uz Šostara, Mirtu Lončar i Ljubića optužnicom je na početku bio obuhvaćeno još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.


U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao “točno neutvrđeni novčani iznos” i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji “u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna”.


Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se svima oduzme protupravno stečena korist, dok su za Šostara zatražili tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, budući da mu je utvrđen milijunski nesrazmjer između zakonitih prihoda i imovine. Taj je iznos isprva bio procijenjen na oko 10 milijuna kuna, ali je naknadno smanjen.