Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

"Tek smo počeli"

Turska i dalje blokira Švedskoj put prema NATO-u: " Pred njima je još jako puno posla."

Autor: Hina

22.12.2022. 14:47
Turska i dalje blokira Švedskoj put prema NATO-u:

Foto: ReutersČlanica NATO-a Turska kaže da su pregovori koji se tiču švedskog pridruživanja vojnom savezu daleko od gotovih i da Švedska treba konkretnim koracima pokazati solidarnost s Ankarom u borbi protiv terorizma.


Švedska je napravila napredak u ispunjavanju turskih zahtjeva na temelju ljetnog memoranduma, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim kolegom Tobiasom Billstromom u četvrtak u Ankari.


Međutim, dodao je: “Nismo ni na pola puta, tek smo na početku.”
Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u u svibnju zbog sigurnosnih briga nakon ruske invazije Ukrajine.


Turska otad blokira njihov pristup, navodeći navodnu podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim.


Dvije nordijske zemlje obećale su sporazumom u lipnju da će pojačati borbu protiv terorizma i nastaviti s prodajom obrambene opreme Ankari.


“Švedska održava svoja obećanja. Sporazumu pristupamo ozbiljno”, rekao je Billstrom, misleći na nedavne promjene u zakonodavstvu u svrhu pojačavanja borbe protiv terorizma.


Ankara zahtijeva izručenje desetaka navodnih terorista, uključujući turskog novinara Bulenta Kenesa koji živi u egzilu u Švedskoj.


Švedski Vrhovni sud u ponedjeljak je blokirao protjerivanje Kenesa.


Odluka suda je “ozbilno zatrovala… iskrene” pregovore sa Švedskom, rekao je Cavusoglu.


Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdvojio je u studenom Kenesa kao osobu za koju Turska želi da bude izručena iz Švedske kao uvjet da Ankara podrži pridruživanje Stockholma NATO-u.


Ankara tvrdi da je Kenes član organizacije optužene za pokušaj puča 2016. godine.