Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PORUČILA TURSKA

Švedska i Finska moraju učiniti više za ulazak u NATO

Autor: Hina

30.11.2022. 17:24
Švedska i Finska moraju učiniti više za ulazak u NATO

Foto: ReutersTurska je u srijedu rekla da su Švedska i Finska učinile “pozitivne korake” u borbi protiv terorizma, što je bio uvjet koji je postavila Ankara da podupre njihov ulaz u NATO, ali kako trebaju učiniti više da bi zadovoljile zahtjeve Ankare, rekao je u srijedu turski šef diplomacije.


“Nova vlada u Švedskoj odlučnija je nego prethodna i mi to prihvaćamo sa zadovoljstvom. Oni su učinili zakonodavne promjene i sve to predstavlja pozitivne korake”, rekao je ministar Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Bukureštu, na marginama sastanka NATO-a.


Ministri vanjskih poslova Švedske, Finske i Turske sastali su se u utorak na marginama tog sastanka.
No turski je ministar dodao da bez obzira na “lijepe riječi i odlučnost” dvije nordijske zemlje, Turska još uvijek očekuje “konkretne mjere”.


Turska optužuje Švedsku i Finsku za popustljivost prema Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima, poput Jedinica narodne zaštite (YPG) te  blokira  ulazak dviju nordijskih zemalja u Atlantski savez od svibnja.


Švedska i Finska aplicirale su za ulazak u NATO u svibnju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.


Mađarska, osim Turske još jedina zemlja u NATO-u koja nije ratificirala ulazak Švedske i Finske, rekla je da će to učiniti u prvom dijelu veljače 2023., kazao je finski šef diplomacije Pekka Haasvisto novinarima u srijedu u Bukureštu. Dodao je da Turska još nije odredila datum.