Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dizanje tenzija

Turska jako nezadovoljna Švedskom blokadom izručenja jednog novinara

Autor: Hina

20.12.2022. 19:19
Turska jako nezadovoljna Švedskom blokadom izručenja jednog novinara

Foto: ReutersOdluka švedskog Vrhovnog suda da blokira izručenje turskog novinara Bulenta Kenesa “vrlo je negativan” razvoj događaja, rekao je turski ministar vanjskih poslova u utorak, dok Stockholm traži odobrenje Ankare za članstvo u NATO-u.


Mevlut Cavusoglu rekao je to na konferenciji za medije u Ankari. Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdvojio je u studenom Kenesa kao osobu za koju Turska želi da bude izručena iz Švedske kao uvjet da Ankara podrži pridruživanje Stockholma NATO-u.


Ankara tvrdi da je Kenes član organizacije optužene za pokušaj puča 2016. godine.
Švedsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je dužno djelovati u skladu s presudom Vrhovnog suda.


“Ne možemo nagađati kako će to potencijalno utjecati na pristupanje NATO-u”, navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u komentaru poslanom emailom.


“Švedska vlada mora slijediti švedski i međunarodni zakon kada se radi o izručenjima, što je također jasno navedeno u trilateralnom sporazumu”, dodaju.


Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO-u u svibnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, a njihove zahtjeve moraju odobriti sve članice NATO-a, uključujući Tursku.


Švedska i Finska pristale su u lipnju poduzeti niz koraka kako bi odgovorile na primjedbe Turske i potpisan je trostrani sporazum.


Jedan od zahtjeva Turske bio je da Švedska i Finska izruče osumnjičenike koje Ankara traži zbog optužbi povezanih s terorizmom, iako su dvije nordijske zemlje rekle da nisu pristale na posebna izručenja i da će se svi zahtjevi rješavati u skladu s domaćim i međunarodnim pravom.