Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Incident na granici

Trojici Hrvata određeno 30 dana pritvora u Srbiji

Autor: Hina

07.03.2023. 19:35
Trojici Hrvata određeno 30 dana pritvora u Srbiji

Foto: Vedran Karuza/Novi listTužiteljstvo u Somboru odredilo je 30-dnevni pritvor trojici državljana Hrvatske, uhićenih u subotu na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu radioaktivne tvari, doznaje u utorak Hina u hrvatskom konzulatu u Subotici.


U tužiteljstvu nam je potvrđeno da se uhićene tereti po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći, rekao je Hini šef konzularnog odjela RH u Subotici Velimir Pleša.


Člankom 266. KZ Srbije za to djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.
Uhićeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo, rekao je Pleša, izvijestili pravosudna tijela da to u svakom trenutku mogu uraditi i da će Konzulat djelovati sukladno procedurama.


Radio-televizija Srbije objavila je ranije danas, nakon vijesti lokalnih medija o incidentu u kojem je na tom prijelazu detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja, da je nakon detektiranog povećanog zračenja u automobilu “audi” nađena “glava gromobrana”, a vozač i njegova dvojica suputnika su uhićeni pod sumnjom za kazneno djelo unošenje opasnih tvari u Srbiju, nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih supstanci.


Srbijanska uprava carina priopćila je u međuvremenu su carinici 4. ožujka 2023. otkrili “pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač” jednog vozila njemačkih registarskih oznaka te u prtljažniku otkrili i uređaj za mjerenje sustava metala, na koje reagirao ručni detektor za mjerenje jonizujućeg zračenja.


Agenciji Beta potvrđeno je danas da je Institut za nuklearne znanosti “Vinča” preuzeo i uskladištio “radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan”


Inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbjednost naložio je 5. ožujka da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta “Vinča”, rekli su u toj ustanovi.


Zakonom o zaštiti od jonizirajućih zračenja u Srbiji je 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u svibnju 2014.


U svijetu su takvi gromobrani postavljani od 1930-ih godina, a povlače se od 1980-ih i zamjenjuju suvremenijim, te ih je ostalo veoma malo, navodi Beta.


Hrvatski fizičar Tonči Tadić kaže kako je vjerojatno riječ o starim gromobranima, koji se u Hrvatskoj više ne koriste i da je sa stajališta fizike potpuno besmisleno postavljati radioaktivne gromobrane na vrhove zgrada.


Što se tiče zdravstvenih posljedica koje bi mogla imaju trojica hrvatskih državljana koja su pokušala radioaktivnu glavu gromobrana u automobilu prenijeti preko državne granice, Tadić kaže N1 da je za njih najveća zdravstvena posljedica to što “nisu baš najpametnije postupili“.