Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Incident

Hrvati koji su švercali radioaktivni materijal u Srbiju idu na sud, fizičar Tadić objasnio o čemu bi se moglo raditi

Autor: Hina

07.03.2023. 17:08
Hrvati koji su švercali radioaktivni materijal u Srbiju idu na sud, fizičar Tadić objasnio o čemu bi se moglo raditi

Foto: Vedran KaruzaTrojici hrvatskih državljana, uhićenih na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu glavu gromobrana, određeno je policijsko zadržavanje i bit će saslušani pred tužiteljem, potvrdila je u utorak policija nakon vijesti o incidentu u kojem je detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja.


Radiotelevizija Srbija (RTS) objavila je da je glava gromobrana nađena pri kontroli u prtljažniku automobila “audi”, a trojica hrvatskih državljana osumnjičena su za kazneno djelo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija, rekli su predstavnici Policijske uprave Sombor.


Osumnjičenima je određeno zadržavanje i bit će saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru, prenio je RTS.
Konzulat RH u Subotici nije dobio službenu obavijest o ovom slučaju, niti je zatražena reakcija diplomatsko-konzularnih službi Veleposlanstva Hrvatske, potvrđeno je Hini u hrvatskom konzulatu u Subotici.


Lokalni medij SOinfo.org prethodno je objavio da je na srpskoj strani graničnog prijelaza Bezdan prema Hrvatskoj zaustavljen automobil u kojemu je registrirana opasna razina radijacije, nakon čega su vozač i dvoje suputnika, svi hrvatski državljani, uhićeni.


To je vijest prenio i regionalni medij N1.


Prisustvo radioaktivnog materijala, po objašnjenju koje je neslužbeno dobio portal SOinfo.org, detektirali su senzori na graničnom prijelazu upozoravajući na visoku razinu zračenja i postojanje „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala.


Na granični prijelaz po prijavi incidenta  stigla je dežurna ekipa iz Instituta za nuklearne znanosti “Vinča”, koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.


Neslužbeno, carinskim dužnosnicima i graničnim policajcima iz subotnje smjene, kad je registrirano zračenje, naloženo je da se riješe radnih odora i da se odazovu provjerama zdravstvenog stanja.


Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan.


SOinfo.org portal naveo je da je zbog “ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, zatražio obrazloženje Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije“.


Po riječima hrvatskog fizičara Tončija Tadića, vjerojatno riječ o dijelu starog gromobrana kakvi se u Hrvatskoj više ne koriste. Nakon što bi grom udario u takvu glavu gromobrana, radioaktivnost se raznosila po cijeloj zgradi i zato se oni više ne koriste, naveo je Tadić za N1.


Granični prijelaz Bezdan – Batina najsjeverniji je prijelaz između Hrvatske i Srbije podijeljen rijekom Dunav.