ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Predsjednik RH

Milanović očekuje od svih članica EU da priznaju nezavisnost Kosovo

Autor: Hina

07.03.2023. 15:28
Milanović očekuje od svih članica EU da priznaju nezavisnost Kosovo

Foto: Davor KovačevićHrvatska čvrsto podržava međunarodnu afirmaciju neovisnosti Kosova i očekuje da ga priznaju sve članice EU-a, rekao je u utorak hrvatski predsjednik Zoran Milanović kosovskoj ministrici vanjskih poslova i dijaspore Doniki Gërvalla-Schwartz, priopćio je Pantovčak.


Milanović i Gërvalla-Schwartz koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, aktualnom planu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama te o euroatlantskim perspektivama Kosova.


“Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gërvalla-Schwartz da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske neovisnosti te euroatlantskim perspektivama Kosova”, stoji u priopćenju.
Zauzeo se da takvo stajalište zauzme cjelokupna Europske unija


“Očekujemo da sve članice Europske unije priznaju neovisnost Kosova”, rekao je prema priopćenju.


Milanović je pozdravio napore u smjeru normalizacije odnosa između Kosova i Srbije što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Europi i europsku perspektivu cijeloj regiji.


Neovisnost Kosova nije priznalo pet članica EU-a: Cipar, Grčka,  Rumunjska, Španjolska i Slovačka.