Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kontakt grupa

Traje veliki sastanak NATO-a i Ukrajine o avionima, Reznikov pokazao rupčić sa znakovitom porukom

Autor:

14.02.2023. 17:30
Traje veliki sastanak NATO-a i Ukrajine o avionima, Reznikov pokazao rupčić sa znakovitom porukom

Foto: ReutersUkrajina je u utorak obnovila apel zapadnim zemljama za borbenim zrakoplovima kako bi pomogli osujetiti invaziju Moskve, dok su visoki obrambeni dužnosnici iz Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika rekli da se rat s Rusijom približava kritičnoj fazi.


Budući da rat ulazi u svoju drugu godinu krajem sljedećeg tjedna, ukrajinska kontakt grupa sastala se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i Ukrajina je jasno iznijela svoje zahtjeve, javlja AP.Ministar obrane Oleksij Reznikov, upitan kakvu vojnu pomoć sada traži njegova zemlja, izvadio je rupčić na kojem je bio iscrtan borbeni zrakoplov.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jako se zalagao za borbene zrakoplove prošlog tjedna kada je posjetio London, Pariz i Bruxelles na svom drugom putovanju u inozemstvo otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače 2022. Njegov zahtjev došao je nekoliko dana nakon što su zapadni saveznici obećali Kijevu opskrbiti tenkove.


Snage Moskve vršile su pritisak na istoku Ukrajine dok su jačale svoje obrambene linije na jugu. Rat je uglavnom bio statičan tijekom zimskih mjeseci, iako se očekuje da će obje strane pokrenuti ofenzive kada se vrijeme poboljša.


Austin: Pomoći ćemo Ukrajini u proljetnoj protuofenzivi


Putin se nadao da će zapadna potpora Kijevu propasti, što će mu omogućiti da napreduje, rekao je na sastanku američki ministar obrane Lloyd Austin.


Ali Austin je rekao da će kontakt grupa “pomoći Ukrajini da održi napredak tijekom proljetne protuofenzive” i da će nastaviti planirati dugoročne potrebe Kijeva.


“Današnji sastanak dolazi u kritičnom trenutku”, rekao je Austin. “Kremlj se još uvijek kladi da može izdržati duže od nas.”


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, upitan kada očekuje početak ruske takozvane proljetne ofenzive, rekao je da je “stvarnost takva da smo već vidjeli početak”.


“Za mene ovo samo naglašava važnost tajminga. Hitno je Ukrajini osigurati više oružja”, rekao je novinarima u Bruxellesu.


Norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram, najavljujući da će njegova zemlja Ukrajini osigurati osam tenkova Leopard 2 i vozila za podršku, dodao je: “Situacija u Ukrajini se približava kritičnoj fazi i oni ovise o brzoj i sveobuhvatnoj potpori Zapada.”


Rasprave o mogućnosti slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu


Još uvijek se raspravlja o mogućnosti slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu. Sjedinjene Države rekle su ne slanju borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali Ujedinjeno Kraljevstvo procjenjuje tu mogućnost, a u utorak je nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla da osiguranje zrakoplova “mora biti dio razmatranja”.


Drugo pitanje koje zaokuplja umove NATO saveznika je kako održati stalnu opskrbu Ukrajine streljivom bez iscrpljivanja vlastitih zaliha.


Prema nekim procjenama, Ukrajina svaki dan ispali do 6000-7000 topničkih granata, oko trećine dnevne količine koju Rusija koristi.


Stoltenberg je u ponedjeljak upozorio da Ukrajina troši streljivo puno brže nego što ga njezini saveznici mogu opskrbiti.


Pistorius: Pronalazak topničkog streljiva trenutno puno važnije pitanje


Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je pronalazak streljiva i protuzračne obrane “trenutačno puno važniji od rasprave o borbenim zrakoplovima”.


Pistorius je rekao novinarima da osposobljavanje pilota za nove zrakoplove i “obuka samo za njihovo upravljanje traje nekoliko mjeseci, a kamoli podučavanje sposobnostima potrebnim za raspoređivanje oružanih sustava.”


Rekao je da bi se ukrajinski partneri “trebali usredotočiti na ono što je sada važno, posebno s obzirom na rusku ofenzivu koja se očito odvija.”


Rekao je da je Njemačka potpisala ugovor o proizvodnji streljiva za samohodne protuzračne topove Gepard koje je isporučila Ukrajini, nakon što je Kijev naišao na probleme s pronalaženjem streljiva na drugim mjestima.


To je streljivo ključno za Kijev da se suprotstavi ruskim napadima, posebno na ukrajinsku energetsku infrastrukturu čiji je cilj prekinuti opskrbu grijanjem i pitkom vodom.


Međutim, čini se da Rusima trenutno nedostaju resursi za bilo kakvu veću ofenzivu, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.


“Sveukupno, trenutna operativna slika sugerira da su ruske snage dobile zapovijed za napredovanje u većini sektora, ali da nisu okupile dovoljnu ofenzivnu borbenu moć ni na jednoj osovini da bi postigle odlučujući učinak”, poručili su.


Stoltenberg: Ne vidimo nikakav znak da se Putin priprema za mir


Stoltenberg je rekao da NATO ne vidi “nikakav znak da se predsjednik Putin priprema za mir” i da bi brže naoružavanje Ukrajine moglo spasiti živote bržim okončanjem sukoba.


U Ukrajini, predsjednički ured te zemlje priopćio je u utorak da je rusko granatiranje ubilo najmanje tri civila i ranilo još osam tijekom prethodna 24 sata dok su se borbe nastavile na jugu i istoku.


Ruske snage granatirale su 17 gradova i sela u regiji Donjecka. Rekao je guverner Pavlo Kyrylenko. “Rusi uništavaju sve što im se nađe na putu”, rekao je.


Ukrajinski dužnosnici također su izvijestili o intenzivnom granatiranju i zračnim udarima u pokrajini Luhansk, dok su na jugu ruske snage granatirale grad Kherson 13 puta tijekom 24 sata, uništivši željeznicu i stambene zgrade.