Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pomoć Ukrajini

Norveška u Ukrajinu šalje osam Leoparda 2

Autor: Hina

14.02.2023. 16:25
Norveška u Ukrajinu šalje osam Leoparda 2

Foto: ReutersNorveška će, u sklopu pomoći Ukrajini poslati osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i ostalu opremu, objavila je u utorak norveška vlada.


“Sada je važnije nego ikada dosad da podupremo ukrajinsku borbu za slobodu”, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.


Norveška je objavila da će Ukrajini poslati i četiri tenka za posebne namjene iz svojeg arsenala oklopnih vozila, a precizan izbor ovisi o tomu što će Ukrajini najviše trebati.
Ta će skandinavska zemlja uz sve nabrojano izdvojiti i sredstva za streljivo i za rezervne dijelove, izvijestilo je ministarstvo obrane.


Norveška, država koja na Arktiku graniči s Rusijom, ima ukupno 36 tenkova Leopard 2.


Ministar obrane Bjørn Arild Gram u utorak je, na sastanku međunarodne kontaktne skupine za isporuke oružja Ukrajini, koji se održava u Bruxellesu rekao da se situacija u Ukrajini približava kritičnoj fazi i da zemlja ovisi o brzoj i sveobuhvatnoj potpori zapadnih zemalja.


Norveška trenutačno raspolaže s 36 tenkova Leopard starijeg tipa 2A4, no početkom veljače je izvijestila da će nabaviti 54 nova tenka njemačkog proizvođača oružja Krauss-Maffei Wegmanna, ali i kako postoji mogućnost da ih nabavi još 18.


Ova skandinavska zemlja, članica NATO-a, očekuje da će prve nove tenkove dobiti 2026. godine.