Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Večera za odabrane

Meloni:" Francuska ugoržava jedinstvo cijele Europe u kontekstu Ukrajine"

Autor: Hina

10.02.2023. 18:11
Meloni:

Foto: ReutersTalijanska premijerka Giorgia Meloni optužila je u petak Francusku da ugrožava jedinstvo Europske unije po pitanju Ukrajine zbog održane francusko-njemačke večere s ukrajinskim predsjednikom u Parizu na koju nisu bili pozvani ostali europski saveznici.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij susreli su se u srijedu navečer uoči samita EU-a.


Nacionalistička talijanska čelnica rekla je da je večera u Parizu “neprimjerena” i udvostručila svoje kritike u petak kad je poručila da je ključno da blok s 27 članica pokaže jedinstveno lice pred krizom.
“Ono što je bilo ispravno je fotografija Zelenskog s 27 (čelnika EU-a). Sastanak u Parizu kao uvod u to jedinstvo bio je politička pogreška”, rekla je Meloni na kraju samita, sugerirajući da bi Macronova inicijativa mogla potkopati potporu Kijevu.


“Nikome od nas nije lako nositi se s pitanjem Ukrajine s obzirom na javno mnijenje. Ono što radimo, radimo jer je to ispravno, ali možda nije najlakša stvar u smislu konsenzusa”, dodala je.


Ispitivanja javnog mnijenja u Italiji dosljedno su pokazivala tek mlaku potporu Ukrajini. Nedavno istraživanje IPSOS-a pokazalo je da samo 30 posto Talijana podržava slanje oružja ili sustava protuzračne obrane Kijevu u odnosu na njih 63 posto u Britaniji, 52 posto u Francuskoj i 48 posto u Njemačkoj.


Melonijin prethodnik i bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi, blisko je surađivao s Macronom i Scholzom na formuliranju odgovora EU-a na rusku invaziju. Njih trojica su zajedno otputovali u Kijev prošlog lipnja kako bi se susreli s ukrajinskim predsjednikom.


No bliski odnosi znatno su zahladili prošlog listopada nakon što je Meloni, euroskeptična konzervativka, preuzela vlast. Upozorila je Francusku i Njemačku, dva najveća gospodarstva eurozone, da ne pokušavaju nametnuti svoju politiku ostatku bloka.


“Varaju se oni koji misle da u EU postoji prva liga i druga liga, oni koji misle da bi Europa trebala biti klub u kojem postoje oni koji više i oni koji manje vrijede”, rekla je.


Iako predstavlja veliku promjenu u odnosu na iskusnog Draghija, Meloni se ipak čvrsto držala njegove proukrajinske politike, unatoč skepticizmu nekih koalicijskih partnera. U petak je ponovila da je ključno nastaviti podržavati Kijev.


“Oni koji govore da Ukrajini ne treba pomoći rade protiv suvereniteta i slobode nacije”, rekla je Meloni i dodala da će EU nastaviti podupirati Kijev.


Meloni je izrazila žaljenje što se Zelenskij neće obratiti videovezom na talijanskom glazbenom festivalu Sanremo, nakon kritika talijanskih političara da bi bilo neprikladno miješati zabavan događaj s tako ozbiljnom temom kao što je rat Ukrajini.


Organizatori su njegovo sudjelovanje sveli na poruku koju će pročitati voditeljica festivala u subotu.


“Očito bih više voljela da je bio tamo”, rekla je Meloni novinarima nakon dvodnevnog samita EU-a.


Dodala je da je “unatoč tome važno” što će Zelenskij prenijeti svoju poruku. Polemike je opisala kao “zaista vrlo sporedno pitanje u smislu međunarodne politike”.