Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NEĆU TO ODOBRITI

“To je dovođenje rata u Hrvatsku, neću to odobriti!”

Autor: Hina

18.10.2022. 20:45
“To je dovođenje rata u Hrvatsku, neću to odobriti!”


Predsjednik Zoran Milanović nije upoznat s idejom da se u Europi obučavaju ukrajinski vojnici, ali načelno ne podržava obuku “ratne žive sile” na hrvatskom tlu jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što je potrebno. U izjavi novinarima rekao je da nije upoznat s idejom europskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Europi, ali je “ne podržava”.


“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to”, rekao je.


Ako bi Ministarstvo obrane RH bilo suglasno s takvom idejom Milanović im unaprijed kaže: “Ne idimo u to”.
“Kao vrhovni zapovjednik (OS RH) to neću odobriti”, poručio je.


Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, primjerice “politički paraderi”. Kazao je da strani polaznici stalno dolaze u Hrvatsku na obuku, “ali obučavanje ratne žive sile za rat u trećoj državi je nešto o čemu treba dobro razmisliti”. Kad je riječ o doniranju sredstava o tome odlučuje vlada i predsjednik podržava doniranje “tehničko-materijalnih sredstava samo ako ćemo dobiti zamjenska sredstva”.


“Lišavanje krvotoka hrvatske obrane (…) to ne mogu dopustiti”, jer “hrvatska obrana je na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a ona sve treće”.


Milanović je pohvalio hrabrost ukrajinske vojske, koja nije članica NATO-a, ali koju NATO i neke članice NATO-a podržavaju.


“Obučavaju, financiraju, opskrbljuju” (…) “dakle NATO je faktor 100 posto uključen u rat u Ukrajini. To je činjenica”.


Protiv toga neće govoriti ništa, ali ako to uključuje dalji hrvatski angažman protiv toga će biti, poručio je.