Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

300. Zavjetno hodočašće

Tisuće hodočasnika stiglo u Mariju Bistrici, misu predvodio nadbiskup Kutleša

Autor: Hina

10.09.2023. 16:49
Tisuće hodočasnika stiglo u Mariju Bistrici, misu predvodio nadbiskup Kutleša

Foto: Željko Hladika/PIXSELLDeseci tisuća vjernika okupili su se u nedjelju u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke  gdje je središnju misu povodom 300. hodočašća Zagrebačke nadbiskupije predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Dvodnevno, 300. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba okupilo je tisuće vjernika pod geslom “Zagreb te moli tvoj zagovor svet dolazeć’ k tebi tri stotine ljet”. Nadbiskup je u svojoj homiliji, istaknuo važnost hodočašća, posebice obiteljskog hodočašća te prenošenju vjere na djecu od najmlađe dobi. Kako je istaknuo, hodočašće ima vrlo bitnu i odgojnu mjeru.


“Znamo da hodočašće nije turizam ni bijeg iz svakidašnjeg života u nešto neobično, zabavno, relaksirajuće, nego pothvat kojemu je cilj pripremiti srce da može primiti Božji dar. Hodočašće je putovanje s ciljem”, rekao je Kutleša te dodao kako hodočašće formira ljude, izgrađuje ih i okuplja u ime Božje.


Istaknuo je kako je hodočašće povlašteno vrijeme i mjesto za susret s Bogom ali i najbolje iskorišteno vrijeme darovano obitelji
“Danas obitelji, umjesto na nedjeljnu svetu Misu, hodočaste na razna mjesta jer nam srce ide onamo gdje nam je blago. U svakome danu pronalazimo vremena samo za ono što nam je bitno, a to opet nepogrešivo otkriva naše prioritete. Hodočašće, kao zajednički obiteljski pohod svetim mjestima nije izlet na kojima se divimo prirodnim bogatstvima, umjetnosti ni povijesti. Ovdje dovodimo svoje obitelji, svoje najmilije, svoju djecu, na mjesta gdje se božanska milost pokazuje posebnim sjajom i rađa obilnim plodovima obraćanja i svetosti među vjernicima” poručio je nadbiskup Kutleša.


Ujedno je dodao kako je cilj hodočašća odgajati sve članove obitelji da se odreknu samih sebe kako bi u obitelji nastalo ozračje nježnosti, opraštanja, poštivanja, vjernosti i nesebičnog služenja, kao i da hodočašće uvijek uključuje napor “kao što i naš hod u vjeri iziskuje napor”.


Zagrebački nadbiskup je i dan ranije, u subotu, predvodio Službu svjetla na bistričkoj kalvariji.


Okupljene vjernike pozvao je da oraspolože srca kako bi osjetili “radost koja raste, onako kako raste sigurnost da je Isus uskrsnuo i da je živ u svojoj Crkvi”.


“Pridružujemo se silnom mnoštvu zagrebačkih hodočasnika koji već tri stotine godina dolaze u Mariju Bistricu. Pođimo za Isusom, putovima ovoga svijeta, ali i putem Svjetla na kojem se otkriva izvor i novost života”, poručio je prilikom Službe svjetla nadbiskup.