Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Rat u Ukrajini

Zelenskij upozorava Ukrajince: " Budite spremni na svaki scenarij!"

Autor: Hina

26.12.2022. 07:57
Zelenskij upozorava Ukrajince:

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je građane svoje zemlje na nastavak ruskih napada u nekoliko preostalih dana 2022.


“Moramo biti svjesni da će naš neprijatelj pokušati učiniti ovo vrijeme mračnim i teškim za nas”, rekao je u svom dnevnom video obraćanju u nedjelju navečer. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla izgubiti, rekao je. “Ali nakon raketnih napada na našu zemlju, na naš energetski sektor, pokušava nadoknaditi svoje gubitke lukavošću svojih propagandista”.


“Znam da nas mrak neće spriječiti da povedemo okupatore u njihove nove poraze”, nastavio je Zelenskij. “Ali moramo biti spremni na svaki scenarij.”
Zelenskij je uputio oštre riječi ruskoj vojsci koja je u subotu topničkim napadima u Hersonu na jugu zemlje ubila najmanje 16 ljudi, a ranila još 64. “Pronaći ćemo svakog ubojicu”, poručio je ukrajinski čelnik.


Kijev smatra da bi političkom i vojnom vrh Rusije trebalo suditi za rat pred međunarodnim sudom po uzoru na suđenja nacistima u Nurnbergu nakon Drugog svjetskog rata.


“Rusija ne želi pregovore i pokušava izbjeći odgovornost [za rat]”, tvitao je u nedjelju Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. “To je očito, stoga idemo prema tribunalu.”


“Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija njezine građane”, napisao je dalje Podoljak. Nema drugih “strana, motiva ili geopolitike”, dodao je.


Putin je proteklih dana nekoliko puta naznačio spremnost na pregovore, ali ne odgovarajući na preduvjete koje je postavio Kijev. Dok bi Moskva pregovarala na temelju trenutnog stanja crta bojišnice, Kijev prvo traži potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući Krim koji je okupiran 2014., kao i odštetu.