Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Puko preživljavanje

Zbog rasta troškova života Britanke prisiljene na seks za stanarinu, stanodavci već imaju tarifu

Autor: Portal Novilist.hr

29.04.2023. 20:56
Zbog rasta troškova života Britanke prisiljene na seks za stanarinu, stanodavci već imaju tarifu

Foto: UnsplashŽene su sve više prisiljene sudjelovati u “seksu za preživljavanje” zbog krize troškova života usred sve lošijih uvjeta za najranjivije Britance.


Dobrotvorne organizacije, piše The Guardian, upozoravaju da rastući troškovi u kombinaciji s godinama nedovoljnog financiranja znače da se žene, uključujući one s traumama i psihičkim problemima, moraju okrenuti seksu u zamjenu za stan ili za zadovoljenje drugih osnovnih potreba.


Spajanje kraja s krajem


Seks za stanarinu – kada stanodavci traže seks u zamjenu za sniženi ili besplatni smještaj – sve je veći problem kako se ekonomski uvjeti zaoštravaju, rekli su, a počinitelji ga koriste kao alat za zlostavljanje i kontrolu.
To je posebno problem među migranticama i tražiteljima azila, shvaća Observer. Kriza također otežava onima koji pokušavaju napustiti nasilne veze.


Dobrotvorna organizacija Beyond the Streets rekla je da kriza troškova života tjera one koji su već ranjivi da se okrenu seksu za preživljavanje kako bi podmirili troškove računa i stanarine, što dovodi do povećanog iskorištavanja i zlostavljanja.


Radnica dobrotvorne organizacije rekla je da je razgovarala sa ženama koje su zarobljene u eskortu ili prostituciji i nekoliko onih koje moraju “nadopuniti” niskoplaćene poslove seksom kako bi spojile kraj s krajem.


Glasnogovornik dobrotvorne organizacije rekao je: “Kriza troškova života pokretač je [seksa za preživljavanje], one koje su već ranjive, suočavaju se s velikim iskorištavanjem.


Nedostaje državnih sredstava za podršku potrebama žena, a dobrotvorne organizacije se bore jer im se prihodi smanjuju, rashodi povećavaju i suočavaju se s većim zahtjevima za svojim uslugama.”


Obećao joj smještaj, a onda…


Latinoamerička pomoć ženama (LAWA) je posljednjih mjeseci vidjela više slučajeva “seksa za stanarinu” u koje su bile uključene tražiteljice azila. U jednom od slučajeva, žena je nekoliko mjeseci couchsurfala kada je upoznala muškarca koji joj je obećao osigurati smještaj prije nego što ju je seksualno zlostavljao dok je spavala.


Belén Ruiz, koordinatorica dobrotvornog centra za savjetovanje o nasilju nad ženama i djevojčicama, rekla je: “Neprihvatljivo je da su žene u tako ranjivim okolnostima tako često izložene uznemiravanju i zastrašivanju, da su dvostruko žrtve i da ne mogu tražiti zadovoljštinu.”


Neki slučajevi, dodala je, uključivali su uznemiravanje i zlostavljanje tražiteljica azila dok su boravile u javnim smještajnim objektima.


“Zbog toga se boje pristupa tim uslugama, što ih čini lakim plijenom zlostavljača koji žive u privatnom smještaju.”


Tilly Smith, iz grupe za kampanju Generation Rent, rekla je da se seks za stanarinu “jasno događa”. “Dok gledamo u posebno turobnu ekonomsku situaciju, opasnost raste i raste.”


Women’s Aid je rekao da su one koje kontaktiraju s organizacijom u “teškoj i očajničkoj potrebi” i da sve veći životni troškovi dodatno otežavaju napuštanje nasilnih veza.


Stanodavci ciljaju ranjive žene


Lucy Hadley, voditeljica politike dobrotvorne organizacije, rekla je: “U teškom ekonomskom kontekstu u kojem se trenutno nalazimo znamo da žene doživljavaju povećane i pogoršane razine kontrole i financijskog zlostavljanja od počinitelja.”


Prošlog je tjedna ministrica unutarnjih poslova, Suella Braverman, objavila da razmatra novi zakon koji bi ciljao na stanodavce koji iskorištavaju ranjive osobe za seks, i pokrenula poziv za dokaze.


To je uslijedilo nakon najave prošlog mjeseca o probi jednokratnih isplata za pomoć žrtvama obiteljskog zlostavljanja da napuste nasilne veze.


Fond je bio “dobar prvi korak”, rekla je Hadley, ali dosegao je samo 300.000 funti, od planiranih milijun. Ova akcija, dodaje, ne rješava temeljne uzroke problema, za koje je rekla da su beskućništvo, siromaštvo i nejednakost.


Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je: “Iskorištavanje kroz ‘seks za stanarinu’ već je protuzakonito prema Zakonu o seksualnim prijestupima.


Vlada je nedavno objavila javni poziv za prikupljanje dokaza koji nas približava okončanju ovog vrlo štetnog trenda i boljoj zaštiti žrtava.”


“Posvećeni smo zaustavljanju svih oblika nasilja i zastrašivanja nad ženama i djevojkama, uključujući obiteljsko zlostavljanje.


Iako izravno financiramo dobrotvorne organizacije kako bismo pomogli žrtvama da napuste nasilne veze, također ćemo uložiti više od 230 milijuna funti šire kroz naš plan borbe protiv obiteljskog zlostavljanja.”